НОВИНИ

Часове до окончателното решение: Ще депортират ли Новак Джокович?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:40, 15.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
първото изслушване джокович федералния съд продължи минути
Слушай новината

Броени часове остават до окончателното решение по сагата с визата на Новак Джокович.

Дали той ще бъде депортиран от Австралия? Джокович отново е в центъра за задържане на мигранти, след като визата му беше анулирана за втори път от правителството с аргумента, че неваксинираният тенесист представлява заплаха за общественото здраве. Адвокатите му обжалват.

Новак Джокович беше върнат в хотела за задържане на мигранти в Мелбърн след второто анулиране на визата му.

В същия хотел тенис звездата прекара първите четири дни след пристигането си в Австралия. Той беше освободен, след като съдът определи като неоснователно първото анулиране на визата, но имиграционният министър упражни правото си отново да я отмени.

Сръбският президент Александър Вучич разкритикува действията на австралийските власти и попита премиера Скот Морисън дали те са свързани с предстоящите общи избори в Австралия, които той се надява да спечели.

Във видео в Youtube Вучич задава и въпроса защо е тормозен "най-великият тенисист на всички времена". Президентът на Сърбия коментира и австралийската съдебна система.

"Учуден съм, че такива решения се взимат от изпълнителната власт, въпреки законните решения на съдебните органи. Често ни говорят за върховенството на закона. Можете да си представите как ще изглежда, ако сръбски министър анулира решение на съдия", каза Вучич.

Джокович беше включен в жребия на откритото първенство на Австралия и първите мачове започват в понеделник. Времето обаче притиска световният номер едно да разреши казуса с визата си.

Ако загуби обжалването Новак Джокович ще бъде депортиран и няма да има право да посещава Австралия три години. Ако спечели, ще има възможност да защити титлата си да десети път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-добър достъп на български храни до пазара се ангажира да осигури Министерството на земеделието
По-добър достъп на български храни до пазара се ангажира да осигури Министерството на земеделието
Парламентът на РСМ обсъжда избора на новото правителство
Парламентът на РСМ обсъжда избора на новото правителство