НОВИНИ

Чешкият премиер подкрепя приемането на България, Румъния и Сърбия в Шенген възможно най-скоро

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:06, 31.08.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви на тазгодишния Стратегически форум в Блед, че е необходимо възможно най-скоро да се приемат България, Румъния и Сърбия в Шенгенското пространство. Това предаде словенският портал „Демокрация“. Чешкият премиер заяви това, защитавайки позицията си, че в момента сигурността е най-важна.

"Аз знам как да спасим Европа. Казах ви за Шенген, за пазара, за действията. Къде е стратегията, къде са Балканите? Бойко Борисов пази границите по-добре, отколкото някои наши колеги в Шенген. Те защитават нашите граници. Питайте Бойко как защитава границите или Пленкович!", каза Бабиш по време на срещата.

Европа след Брекзит и пандемията COVID-19 са темите на главния панел на тазгодишния Стратегически форум в Блед (BSF), който се провежда днес в Словения и ще продължи само един ден поради настоящата пандемия.

Словенският премиер Янез Янша се обърна към присъстващите на форума и, наред с други неща, заяви, че следващата година ще бъде период на Брекзит и е необходимо да се намери баланс на силите.

„Ще се изправим и пред икономическите последици от коронавируса, но за щастие, на добра основа благодарение на споразумението, прието от Европейския съвет през юли“, каза той.
Българският премиер Бойко Борисов заяви, че държавите в ЕС не са били подготвени за пандемията и призова за повече солидарност.

Според „Демокрация“, сръбският президент Александър Вучич е поискал повече зачитане от ЕС.
Хърватският премиер Андрей Пленкови подчерта, че поради пандемията председателството на ЕС функционира практически от 10 март и че липсват срещи лице в лице с други лидери.

Преди официалната дискусия унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ЕС е в беда, тъй като не е защитил позицията си в световната икономика.

„Сега е трудно за гражданите на ЕС да разберат, че вече не сме лидери. Сега това са САЩ и Китай“, каза Орбан.

Полският премиер Матеуш Маравецки се позова на инициативата „Три морета“, като изтъкна, че това не означава, че те са против други държави, съобщава „Демокрация“.

На срещата присъстваха още президентът на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Стратегическият форум в Блед тази година, поради пандемията, се провежда при специални условия и има съкратена програма. Той се провежда в комбинация между физическо присъствие на участниците и видеоконференции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бомба! Локомотив (Пд) посреща Тотнъм на "Лаута"
Бомба! Локомотив (Пд) посреща Тотнъм на "Лаута"
Лудогорец може да се класира за плейофите на Лига Европа без игра
Лудогорец може да се класира за плейофите на Лига Европа без игра