НОВИНИ

Честото ходене на избори и смяна на правителства не дава добър сигнал в Брюксел, заяви еврокомисарят Илиана Иванова

Никога не сме били толкова близо до Еврозоната, допълни еврокомисарят

bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 12.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

"Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. И тази честа смяна на правителства, честото ходене на избори не дава добър сигнал. Така, че в този контекст, в който сме в момента, не бих казала, че новината е особено положителна", заяви в "Денят започва" Илиана Иванова - европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Тя изрази вяра и надежда, че все пак ще бъде сформирано правителство като посочи, че е важно това да се случи скоро.

"По-добре по-скоро, отколкото по-късно".

По отношението на влизането на България в Еврозоната, Илиана Иванова посочи, те това е въпрос на покриване на критерии.

"Последният конвергентен доклад, който ЕК публикува, показа, че България стои най-добре от останалите държави, които са в групата. Всъщност ние никога не сме били толкова близо до Еврозоната, но трябва да покрием всички четири критерии. И за момента остава критерият за инфлация, който остава непокрит".

Според нея това инфлационно неравенство между България и средноевропейското намалява и се очаква в края на тази година и началото на следващата това да се случи.

"Докато не изпълним този критерий няма как да говорим за пълноправно членство".

Дори и да сме го покрили, допълни тя, е въпрос на политическо решение България да бъде допусната до членство в Еврозоната.

"Според мен това е нещо, което отдавна трябваше да се случи, но както казах по-рано, по-добре късно, отколкото по-късно. И да се надяваме, че заедно с покриването на този критерий ще излъчим и сигнала за политическа стабилност".

Еврокомисарят уточни, че компромисът, който е бил направен на Хърватска е бил по друг критерий, а критерият за инфлация, е много ясен и там трябва да бъдат покрити параметрите. Членството в Еврозоната е и задължение и право.

"Изморих се да повтарям, че Еврокомисията вече 12 години повтаря, че България покрива всички критерии за членство в Еврозоната, за пълноправно членство в Шенген и се надявам, че при следващото решение на Съвета, в крайна сметка тези държави, които знаем, че до този момент е една, не са дали своето съгласие, ще постигнат пълен консенсус".

Уточни, че позицията на ЕК до момента е била много ясна и категорична, че България покрива всички критерии. По отношение на Плана за устойчивост еврокомисарят Илиана Иванова, посочи, че има много ясен краен срок и до момента, за съжаление има направено само едно плащане.

"От тези близо 6 млрд. евро ние сме усвоили съвсем малка част. Второто плащане, което трябваше да се случи, все още не е налице. Всъщност, ако трябваше да следваме плана, трябваше да сме някъде на четвърто плащане".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джевдет Чакъров: Да, ние сме готови за диалог с ПП-ДБ
Джевдет Чакъров: Да, ние сме готови за диалог с ПП-ДБ
Радев: Ще връча втория мандат следващата седмица
Радев: Ще връча втория мандат следващата седмица