НОВИНИ

Четвърти медал за българския бокс на Европейските игри в Полша

йордан морехон започна успех категория европейските игри
Снимка: БФ Бокс
bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 28.06.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Четвърти медал спечели българският бокс на Европейските игри в Полша днес. В кат. +92 кг при Йордан Морехон победи с 5:0 Йонас Язевициус (Лит), с което се класира на полуфинал и си осигури минимум бронз. Морехон обаче все още не получава олимпийска виза, тъй като на Европейските игри при супертежките боксьори за Париж 2024 се класират само двамата финалисти.

Преди това българският бокс спечели три медала и три олимпийски визи на Евроигрите в Полша днес. Хавиер Ибанес Диас победи с 5:0 арменеца Артур Базеян (Арм) в четвъртфинал на кат. 57 кг. По този начин боксиращият за България боксьор си осигури минимум бронз, а с достигането си до полуфинал спечели и олимпийска виза за игрите в Париж следващото лято. Диас ще боксира за място във финала срещу шведа Махмуд Ибрахим в петък от 20.30 ч. българско време.

По-рано днес Станимира Петрова завоюва първи медал за българския бокс с бонус олимпийска квота за Париж 2024, след като на четвъртфинала в кат. 54 кг прегази с 5:0 ирландката Дженифер Лиън. В спор за място на финала българката ще излезе срещу британката Шарли Дейвидсън в петък от 14.00 ч. наше време. Станимира Петрова защитава в Полша титлата си от Минск, преди 4 години тя грабна златото във вторите Европейски игри, но в кат. 57 кг.

Втория медал в бокса спечели Светлана Станева. В кат. 57 кг тя стигна до полуфиналите, след като надигра категорично с 5:0 полякинята Юлия Шереметя. Освен, че си осигури минимум бронз, Станева си подпечата и виза за олимпийските игри в Париж следващото лято. На полуфинала Светлана ще се изправи срещу италианката Ирма Теста в петък от 19.30 ч. българско време.

В кат. 63.5 кг Радослав Росенов загуби с 0:5 четвъртфиналния си двубой с Лаша Гурули (Грузия) и така не успя да спечели отличие. По-късно днес в битка за медалите на четвъртфинал в кат. +92 кг излиза и Йордан Морехон срещу Йонас Язевициус (Лит).

На сабя отборно днес българските фехтовачи Иван Мандов, Виктор Филев, Димитър Райкин и Тодор Стойчев отстъпиха в осминафинал с 39:45 пред състава на Украйна, след това в спор за разпределение на местата от 9 до 16 първо победиха Гърция с 45:36, после загубиха от Турция с 34:45, след което надиграха Исландия с 45:34 за 11 позиция в крайното класиране.

В бадминтона сестри Стоеви записаха трета поредна победа в груповата фаза, като днес прегазиха норвежките Кристенсен/Хонг с 2:0 (21:2, 21:7) Късно снощи те надиграха естонките Маран/Руутел с 2:0 (21:15, 21:12), а Христомира Поповска отстъпи пред Полина Бурова от Украйна с 0:2 (17:21, 19:21). Загуба и за мъжката ни двойка Русев/Стойнев от германците Ламсфус/Зийдел с 1:2 (17:21, 21:18, 8:21).

В мачовете от днес: Христина Поповска – Лине Кярсфелд (Дан) 0:2 (4:21, 6:21), Димитър Янакиев – Енрике Пеналвер (Исп) 2:0 (21:13, 21:19), по-късно, в последната среща от вечерната програма, тандемът Русев/Стойнов излиза срещу шведите Хансон/Бексел.

В ски-скока на изкуствената малка шанца пренасочиха състезанието за утре, а в днешните тренировъчни опити Владимир Зографски зае 33 място с 92 м и 57 т.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни жеги: Двама души починаха в Испания
Опасни жеги: Двама души починаха в Испания
Илиана Иванова благодари за доверието да ѝ поверят един от най-важните ресори в ЕК
Илиана Иванова благодари за доверието да ѝ поверят един от най-важните ресори в ЕК