НОВИНИ

Четвърти здравен министър от началото на пандемията в Чехия

четвърти здравен министър началото пандемията чехия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:29, 07.04.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

От началото на пандемията Чехия се сдоби с четвърти министър на здравеопазването, след като предшественикът му беше уволнен днес, въпреки намаляването на инфекциите.

Президентът Милош Земан назначи Петр Аренбергер – директор на пражка болница, на мястото на Ян Блатни, който беше атакуван както от Земан, така и от премиера Андрей Бабиш.

На церемонията в Прага Земан пожела на Аренбергер да си върши работата "в интерес на чешката нация, нейното здраве и живот".

Държавният глава предположи, че една от причините за уволнението на Блатни е нежеланието му да одобри произведената в Русия ваксина "Спутник V", освен ако не бъде разрешена първо от Европейската агенция по лекарствата.

Премиерът на Чехия: ЕС ни принуждава да купим руската ваксина

Блатни, който е детски хематолог, стана министър през октомври, замествайки епидемиолога Роман Примула, който беше уволнен, след като беше хванат да нарушава собствените си ограничения срещу COVID в затворен ресторант в Прага.

Самият Примула беше назначен едва месец по-рано, след като предишният министър напусна поста по време на втората вълна от COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвегия премахва COVID ограниченията на четири етапа
Норвегия премахва COVID ограниченията на четири етапа
ФИФА отстрани две федерации
ФИФА отстрани две федерации