НОВИНИ

ЦСКА отбелязва половин век от паметната победа срещу Аякс

цска отбелязва половин век паметната победа аякс
Снимка: ПФК ЦСКА
bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 07.11.2023
7774
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

От ЦСКА отбелязаха 50-ата годишнина от една от най-знаменитите победи в историята на клуба, а именно успехът с 2:0 на стадион "Българска армия", с който "червените" елиминират нидерландския гранд Аякс от турнира за Купата на европейските шампиони.

На 7 ноември 1973-а година "армейците" посрещат в центъра на София действащия трикратен европейски шампион след загуба в първата среща в Амстердам с 0:1 и успяват да го отстранят, след като гол на Димитър Марашлиев праща сблъсъка в продължения, където в 116-ата минута Стефан Михайлов бележи второ попадения във вратата на нидерландците и класира ЦСКА за четвъртфиналите на КЕШ.

Двубоят остава завинаги в историята на българския футбол, тъй като за пръв път в историята роден тим отстранява актуален носител на трофея за КЕШ, като успехът е още по-значим, защото по онова време Аякс е шампион в надпреварата в три поредни сезона (1970/71, 1971/72, 1972/73).

Ето и как ЦСКА си припомниха паметната победа срещу нидерландците:

На днешния ден през 1973 година ЦСКА побеждава и отстранява трикратния европейски шампион Аякс. След три поредни години на върха на Стария континент холандският хегемон е детрониран от българските “армейци”.

Геройство, с което продължаваме да се гордеем и днес - 50 години по-късно.

Отбор, който не трябва да забравяме: предвождани от своя невероятен треньор Манол Манолов - Симолията, с капитан Димитър Пенев, вратар Йордан Филипов и полевите смели сърца Иван Зафиров, Божил Колев, Цоньо Василев, Аспарух Никодимов, Борислав Средков, Цветан Атанасов, Петър Жеков, Димитър Марашлиев, Георги Денев, Пламен Янков, Стефан Михайлов.

По случай тази паметна дата в продажба онлайн е следващата колекционерска монета, посветена на великия мач на ЦСКА срещу Аякс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застудяване и проливни валежи ни очакват от сряда
Застудяване и проливни валежи ни очакват от сряда
Перник остава без вода
Перник остава без вода