НОВИНИ

Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия на Икономическия и социален съвет

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:49, 25.01.2021
Чете се за: 09:25 мин.
У нас
цвета караянчева откри първата пленарна сесия икономическия социален съвет
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри първата пленарна сесия на новосформирания Икономически и социален съвет. В онлайн заседанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и еврокомисарят по работни места и социални права Никола Шмит.

Пред всички вас стои нелеката задача да бъдете връзката между гражданското общество и държавната власт по въпросите, свързани с икономическото и социалното развитие на страната, отбеляза Цвета Караянчева в изказването си. Тя подчерта, че българският ИСС вече 17 години изпълнява успешно консултативните си функции, а голяма част от неговите членове и преди са участвали в дейността му, изработвали са становища, резолюции и анализи. Има и нови членове на съвета, които вярвам, че с личната си експертиза и с тази на организациите, които представляват, ще допринесат за успешната му работа, посочи председателят на парламента.

Цвета Караянчева заяви, че в ИСС има много широко представителство на организираното гражданско общество. Сред членовете му са представители не само на най-големите работодателски и синдикални организации, но и на кооперации, на екологични организации, на занаятчии, на селскостопанските производители, на потребителите, на хората с увреждания, на организации, подпомагащи социално слабите хора и още много други, добави тя.

Председателят на Народното събрание подчерта, че най-важното качество, което отличава ИСС от други институции, е неговият разностранен експертен потенциал и тясната връзка с гражданите. Позициите на ИСС по основни икономически и социални въпроси са изключително важни за дейността на законодателната власт, защото именно връзката между гражданите и законодателната власт е същността на демократичния процес, посочи Цвета Караянчева.

По думите ѝ това е причината позициите, които ИСС изразява и отстоява, да са сред най-верните корективи за народните представители. За всеки от вас и за ИСС е важно да изпълните своя дълг към обществото, да постигнете общо съгласие, когато приемате и отстоявате своите позиции, да се водите от принципите на солидарност и равнопоставеност, да си поставите цели, които да допринасят за благосъстоянието на хората, добави председателят на парламента.

Цвета Караянчева изрази увереност, че бъдещата дейност на ИСС ще бъде още по-ясно публично изразена и ще даде нов тласък в справедливото и успешно управление на страната. Тя пожела на новия председател умело да ръководи тази гражданска институция, която има своя отчетлива роля в европейския път на страната ни, а на новия ИСС - с достойнство и упоритост да отстоява интересите на българските граждани. Следвайте своя основен принцип - съгласие и единство за доброто на България, призова председателят на Народното събрание.

При откриването на пленарната сесия председателят на ИСС Зорница Русинова изрази благодарност за гласуваното ѝ доверие и подчерта, че за нея сега ИСС би могъл да има съвсем различна роля в обществото ни. Надявам се скоро ние да успеем да се справим със здравния проблем, но икономическите и социалните последици от него ще бъдат голямо предизвикателство и през тази, и през следващата година, отбеляза Зорница Русинова. Искрено вярвам, че с активната ни работа като ИСС ние можем да имаме реален принос в полза на хората при възстановяване на икономиката на страната, при възстановяване на доходите и за наваксване в развитието на страната ни, посочи тя. Надявам се с работата си да покажем, че сме гражданския парламент, да имаме принос във всяка една от темите, които са не само важни в национален контекст, но и в европейската програма на България, добави новият председател на ИСС.

Учредителната сесия на новия мандат на ИСС ще избере заместник-председатели на съвета и ще обсъди приоритетите в работата му.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е в криза традиционното политическо представителство, изискванията, пулсът на обществото е друг - гражданите не само искат да знаят, те искат да участват.

Според Дончев наред със здравната криза, има и допълнително натрупване на напрежение, което е не само на национално, а на европейско и на световно ниво. То е свързано с фактическата невъзможност да се обяснят голяма част от политиките, които се прилагат. Те са много специализирани и е огромно предизвикателство да се обясни която и да е европейска политика за по-малко от един час, допълни вицепремиерът. По думите на Дончев убеждението, че гражданите ще позволят на политиците да развиват тези политики само на база доверието към тях е несъстоятелно, необходими са нови форми на диалог и участие, като новите форми ще позволят да бъдат "произвеждани" по-добри политики, затова институции като ИСС са важни.

"Следващите години ще са години на турбуленции, предизвикателства и възможности", заяви още Дончев. При всички случаи здравната криза и породените от нея икономическа и социална криза дълго време ще оказват въздействие върху обществата и държавите, е неговото мнение. Той посочи, че имаме предизвикателства, които като параметри са ясни. Едно от тях е т.нар. Зелен пакт и последиците по отношение на икономиката, на енергетиката, заетостта и социалните измерения.

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел подчерта, че България е изградила репутация на привлекателен цифров център, благодарение на своите технологични таланти. Страната ни е сред държавите с най-голям брой жени с професионална реализация в областта на информатиката и имаме истински шанс да се превърнем в европейски център за стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект и блокчейн технологиите.

Европейският институт по иновации и технологии ще има нова инициатива, насочена към регионалното измерение на обединението на триъгълника - наука, иновации и образование, като България автоматично се включва в инициативата. Важно по думите на Габриел е да идентифицираме къде са необходими тези инвестиции с цел създаване на работни места и подпомагане на регионите в преход, заяви Мария Габриел.

Голямата новост през 2021 г. е създаването на Европейски център за цифрово образование, като целта е създаване на мрежа от национални консултативни центрове за цифрово образование и достъп на всяка държава членка до обучение и материали, посочи еврокомисарят. По думите на Габриел втората голяма новост за годината е началото на работата за създаване на европейска платформа за споделяне на качествени сертифицирани онлайн ресурси. За момента платформите, които предлагат такъв тип съдържание, не са европейски и Европа има неизползван потенциал, посочи Габриел.

В областта на зеления преход предстои създаването на европейска коалиция за образование за климата. До 31 януари се събират проекти, като целта е коалицията да бъде създадена до есента.

Като Добра новина Габриел обяви, че в рамките на нейния ресор се разполага със силен бюджет. Програмата "Хоризонт Европа" вече е с бюджет 95,4 млрд.евро, имаме най-голямата в света програма за публична подкрепа на иновации и научи изследвания, допълни тя. Програмата "Еразъм" е с почти двойно увеличен бюджет, което е изключително добро послание за младите хора, за стълба на обществото, каквото е образованието, каза еврокомисарят. Тя посочи важността и на програмата "Творческа Европа", която има увеличение от 60% в бюджета. По време на кризата видяхме как културното съдържание е това, което помага да запазим нашета национална и регионална идентичност, но и да отстояваме европейско лидерство в тази област, допълни Габриел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В първия ден на тестването в Русе: Няма учители с положителни антигенни тестове
В първия ден на тестването в Русе: Няма учители с положителни антигенни тестове
Eкстремно ниски температури в Якутия
Eкстремно ниски температури в Якутия