НОВИНИ

"Да, България" наказа Мустафа Емин заради случая в "Пирогов"

показа проверката пирогов случая детето мустафа емин
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 18.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Националната контролна комисия на "Движение Да, България" е наложила наказание "предупреждение за изключване” на Мустафа Емин за инцидента в "Пирогов" на 28 август. Това става ясно от съобщение на сайта на партията

На 5 септември Мустафа Емин подаде оставка като съветник на министъра на отбраната заради разразилия се скандал в "Пирогов". В социалните мрежи медицинска сестра от болницата разказа как Емин е заплашвал лекари и е настоявал детето му да бъде прегледано по-бързо.

Поиска ли политик дете да бъде изведено от шокова зала в "Пирогов"?

Решението за наказанието е взето от членовете на комисията на "Да, България" след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов”, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който предостави обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август.

Според чл. 2, т. 2 от Устава на “Движение Да България” сред основните цели на партията е „[у]крепване на независимостта и професионализма на институциите, с цел установяване на законност и правила, вместо политически произвол“. Според чл. II от Етичните правила членовете на партията са длъжни да осъществяват своята дейност „в съответствие с най-високите етични стандарти“ (т. 3) и „са задължени да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да уронят престижа на Движението“ (т. 5).

След скандала пред шокова зала в "Пирогов" Мустафа Емин подава оставка

При разглеждането на случая НКК намира, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на г-н Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси.

Според НКК последващото поведение на г-н Мустафа Емин показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността обстоятелство.

Какво показа проверката в "Пирогов" по случая с детето на Мустафа Емин

Проверката на "Пирогов" също показа, че дежурните медици в Спешното отделение са спазили всички стандарти за работа и оказване на помощ на детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньори и енергетици излизат на протест утре в София, затварят ключови участъци
Миньори и енергетици излизат на протест утре в София, затварят ключови участъци
Миньор и националките при девойките спечелиха 3х3 турнира в София
Миньор и националките при девойките спечелиха 3х3 турнира в София