НОВИНИ

Дани Цанков е готов за битката във Франция от Европейския шампионат по мотокрос

През този уикенд на трасето в Ерне, Франция младият ни 14-годишен състезател ще премери сили в конкуренцията на още 40 пилоти в неговия клас

дани цанков готов битката франция европейския шампионат мотокрос
bnt avatar logo
от БНТ
13:47, 06.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Талантливият български 14-годишен национален състезател по мотокрос Дани Цанков проведе първите си тренировки на трасето в Ерне, Франция преди Европейския шампионат – „Ямаха къп 2023“.

Този уикенд ще се състои 7-то издание на надпреварата и в него ще участват най-добрите пилоти от цяла Европа, които карат с машини Ямаха. През миналата година Дани Цанков спечели битката при 85-кубиковите мотоциклети, а сега ще кара в по-горния клас 125сс.

Конкуренцията е изключително силна и ще бъде наблюдавана от милиони зрители по целия свят. Трибуните ще бъдат пълни, защото успоредно с „ Ямаха къп“ се провежда в Ерне и финалното състезание от сезона в Световния шампионат по мотокрос „Купа на нациите“.

Дани Цанков е във Франция заедно с треньора си Мартин Тодоров, като и двамата са амбицирани да завършат участието по най-добрия начин, а именно с класиране на подиума за награждаване.

„Това е изключително важно събитие, защото шефовете на Ямаха ще бъдат на трасето и ще гледат всеки пилот. Миналата година се представихме блестящо и победихме при 85-кубиковите, сега дано всичко да е наред и да постигнем успех при 125 кубика. През целия сезон Дани Цанков е наблюдаван от специалистите на Ямаха и сега ще трябва да защити доброто си име на млад и перспективен състезател. 40 човека ще бъдат конкуренция в неговия клас, но ние сме подготвени за предстоящото участие. Ако спечелим догодина ще получим пълен съпорт от Ямаха за състезанията и това е от огромно значение за нас. Така е организирано всичко тук, че пилотите освен да карат имат и много срещи с водещи инструктори от Ямаха и преминават през обучителни курсове. Аз също имам много възможности да обменя опит с колеги от цяла Европа и участвам в няколко треньорски семинара, които се провеждат в момента в Ерне. Дани е в много добра форма и мотивиран да направи в неделя силно каране по време на състезанието“, каза от Франция Мартин Тодоров – треньор и мениджър на Дани Цанков.

Българите се завръщат у нас в началото на следващата седмица и продължават с подготовката си за предстоящото Гран при на България в Севлиево на 21 и 22 октомври.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шофьора на бус с мигранти, катастрофирал край Брезник
Задържаха шофьора на бус с мигранти, катастрофирал край Брезник
Ивайло Йорданов: Има пропуски в системата, за да се стигне до самоубийството на похитителя от Вълково
Ивайло Йорданов: Има пропуски в системата, за да се стигне до самоубийството на похитителя от Вълково