НОВИНИ

Даниел Асенов и Радослав Панталеев пропускат турнира за купа "Странджа"

Боксьори от Бразилия, Сърбия, Франция, Аржентина и Австралия водят подготовка с националите ни преди „Странджа“

бокс странджа
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 15.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-опитните бойци в националния отбор на България по бокс Даниел Асенов и Радослав Панталеев ще пропуснат предстоящия от 20 до 26 февруари турнир за купа "Странджа". Това заяви старши треньорът на мъжкия национален отбор по бокс Жоел Арате на пресконференция преди 74-тото издание на надпреварата.

Станалият наскоро баща Асенов се подготвя по отделна програма, за която Арате не пожела да навлиза в подробности, докато Панталеев вече води занимания след продължително лечение на контузия, но на този етап не е готов за официални мачове, допълни роденият в Куба селекционер.

Той посочи, че е много доволен от подготовката на останалите момчета в отбора и се надява те да вземат повече от една титла в предстоящия турнир.

"Тази "Странджа" е най-силният турнир след световното първенство. Годината е много важна, защото е квалификационна за Олимпийските игри в Париж. Нашият отбор е съставен само от млади боксьори, но те имат много голяма амбиция. На лагера на Белмекен подготовката премина на 100 процента на всички боксьори. Всички боксьори са готови за този турнир и за олимпийската квалификация", заяви Арате.

"Даниел Асенов и Радо Панталеев няма да участват на турнира. Даниел има друга програма и други планове, докато Радо е след операция. Той тренира, но не е готов", допълните националният селекционер.

На купа "Странжда" България ще бъде представена от 12 боксьори при мъжете: Ергюнал Себахтин до 48 килограма, Ясен Радев до 54 килограма, Хавиер Ибанес до 57 килограма, Радослав Росенов до 60 килограма, Красимир Джуров и Кирил Русинов до 63,5 килограма, Рами Киуан и Уилям Чолов до 75 килограма, Кристиан Николов до 80 килограма, Микита Горбатенко и Георги Стоянов до 86 килограма и Йордан Морехон над 92 килограма.

Радев, Росенов, Киуан и Николов потвърдиха думите на Арате, че подготовката е премина много добре. Те изразиха задоволство от това, че са здрави, като най-голямо бе то у Киуан, който две години лекуваше различни контузии.

"Очакванията са ми да стана шампион като миналата година. Всеки ден сме тренирали по три часа на ден и мисля, че сме подготвени много добре. Готов съм да защитя купата си. Тази година е много важна за нас, защото ни предстои световно първенство, а след това и Европейски игри", каза Росенов, който през миналата година донесе единствената титла на страната ни.

"Турнирът ще бъде много силен. Отбори като Узбекистан, САЩ, Бразилия са много силни. Великобритания идва с трима медалисти от Олимпиади и световни първенства. Няма да ни бъде лесно, но това е подготовка за най-важното състезание - Олимпийските игри", каза още Арате.

При жените ще бъдем представени от шест състезателки: Севда Асенова - категория до 48 кг., при 50-килограмовите на ринга ще се качи Златислава Чуканова, в категория до 52 кг. -  Венелина Поптолева, в категория до 54 кг. - Станимира Петрова, при 57-килограмовите ще се боксира Светлана Каменова, а в категория до 60 кг. България ще бъде представена от Аслъхан Мехмедова.

Състезатели от Бразилия, Сърбия, Франция, Аржентина, Австралия и още няколко държави водят подготовка с родните национали преди старта на Купа „Странджа“. Старши треньорът на жените Борислав Георгиев заяви, че е доволен цялостно от нивото на съперници, с които тренират момичетата. 

„Много хубави спаринги стават. По този начин ще влезем в нужния ритъм на турнира. Момичетата влагат максимума и съм доволен от желанието, което показват всеки ден“, коментира Георгиев.

Президентът на родната ни централа Красимир Инински е изключително доволен от масовото участие - 470 боксьори от 45 страни, като според него това е рекорд в международен план и турнирът се очертава като малко световно първенство. От големите сили в бокса ще отсъстват само отборите на Русия и Украйна. Съставът на Беларус обаче ще бъде тук, тъй като тази страна, както и Русия, бяха допуснати до участие в състезания от Международната боксова асоциация. По настояване на Красимир Инински и с риск да бъде наказан от ИБА, беларусите ще участват в София без национален флаг и национални символи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Павликени започва десетият Общински турнир по футбол на малки вратички "Трифон Иванов"
В Павликени започва десетият Общински турнир по футбол на малки вратички "Трифон Иванов"
Министрите на отбраната на НАТО обсъждат в Брюксел военната помощ за Украйна
Министрите на отбраната на НАТО обсъждат в Брюксел военната помощ за Украйна