НОВИНИ

Демонстрации в Прага и Варшава в подкрепа на протестиращите в Беларус

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:13, 17.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Про- и антиправителствени протести в Беларус. Демонстрации в подкрепа на беларуската опозиция имаше и в Прага, Варшава и Вилнюс.

Опозиционният лидер Светлана Тихановска изрази готовност да стане национален лидер. В този контекст армията на Беларус ще проведе учения от днес до 20 август в близост до границите на Полша и Литва.

Една от най-големите демонстрации на опозицията се проведе в Минск. Протестиращите отново поискаха оттеглянето от властта на президента Александър Лукашенко.

Опозиционният лидер Светлана Тихановска направи ново видеообръщение:

"Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, за да може страната да се успокои да се върне към нормалния си ритъм. Да освободим всички политически затворници и да подготвим законова рамка и условия за нови президентски избори", каза тя.

Президентът Лукашенко не приема призивите за нови избори. Вчера той говори пред свои привърженици, призовавайки ги да защитят страната, а по-късно днес се очаква да посети завод за трактори на фона на предупреждения за стачки в цялата страна.

Демонстрации в подкрепа на опозицията в Беларус имаше и в няколко европейски градове. Във Варшава се образува километрична жива верига, като участниците в нея спазваха дистанция от метър и половина.

Някои носеха плакати с призиви "Освободете Беларус" и "Спрете насилието", също и портрети на опозиционния лидер Светлана Тихановска.

В центъра на Прага хората образуваха сърце, в чиято форма се появи и огромно червено-бяло знаме - то е национален флаг на Беларус от 1991 до 1995 г., а днес е използвано от опозицията.

Михаел Зантовски, член на чешкия парламент и бивш говорител на Вацлав Хавел: Срещнах се с беларуски опозиционни активисти и самият аз подкрепям продемократичните демонстрации и протестите тук. Надявам се, че свободата и демокрацията ще надделеят в Беларус, а ние ще оказваме подкрепа, както можем.

В небето над Вилнюс се извисиха балони, с червено-бял флаг, в знак на солидарност с протестиращите в Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия отлага изборите заради коронавируса
Нова Зеландия отлага изборите заради коронавируса
Медицински специалисти обявиха безсрочен протест от днес
Медицински специалисти обявиха безсрочен протест от днес