НОВИНИ

Денков пред евродепутати от LIBE: Искаме да направим България нормална европейска държава

денков евродепутати libe искаме направим българия нормална европейска държава
Снимка: МС
bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 12.10.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Искаме да направим България нормална европейска държава. Цялото правителство се стреми към тази цел, постигнахме голям прогрес само за четири месеца. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европейския парламент, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят подчерта, че основните цели на българското правителството са приемането на страната ни в Шенген, Еврозоната и ОИСР. За целта са положени изключително много усилия. Акад. Денков напомни, че Европейската комисия неотдавна прекрати наблюдението над България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

„Това е ясен сигнал за успеха на реформите в областта на върховенството на правото, които страната ни е извършила“, посочи премиерът. Той отбеляза приноса в този процес на авторитетни институции като Базелския институт, Европейската и Венецианската комисия.

Акад. Денков е оптимист, че до края на годината ще бъдат приети и промените в Конституцията, целящи по-голяма независимост на съдебната власт. Делегацията на LIBЕ, начело с eвродепутата София ин'т Велд, е в България за срещи с представители на различни институции във връзка с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес енергетици и миньори протестираха в различни точки на страната
И днес енергетици и миньори протестираха в различни точки на страната
Окончателно: Sofia Open 2023 няма да се проведе
Окончателно: Sofia Open 2023 няма да се проведе