НОВИНИ

Депутатите се скараха преди да започнат работа по същество

Причината е дневният ред на заседанието

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:38, 06.12.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
депутатите направят трети опит гласуване вота недоверие какви нагласите
Слушай новината

Повече от 35 минути депутатите в пленарна зала коментираха дневния ред. Той беше приет още в началото на днешния пленарен ден, а след това от "БСП за България" поискаха да бъде променен. Според вече гласуваните точки първо днес ще бъде обсъждано предложение на левицата за създаване на временна комисия заради сделката между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". Втора точка е отмяната на разрешението за внос на руски петрол още от 1 януари. Точка, която обаче не е минала през комисия на първо четене.

В дневния ред също така е заложено гласуване на държавния бюджет на първо четене и на данъчните закони на второ четене. Точка първа за петък е промяната на Конституцията, а точка втора прегласуване на законопроекта с наложено вето от президента за предоставяне на БТР-и за Украйна.

От БСП поискаха да бъдат разменени точките на данъчните закони и на бюджета.

"Разбрахте ли каква програма гласувахте, обръщам се към колегите юристи и бюджетари - с всяко следващо решение увеличавате хаоса в държавата, първа точка е държавният бюджет, а трета, четвърта, пета и шеста са данъчните закони. И пак ще кажете, че ще го поправяте между първо и второ четене. Този бюджет засяга всички. Защо си играете със съдбата на хората затова че помежду си не може да се разберете кой какви постове ще заеме", коментира Корнелия Нинова.

Идеята беше разкритикувана както от ПП-ДБ, така и от ДПС.

"Бюджетът - големият, е на първо четене, трите данъчни закони са на второ четене, ще знаем какви закони са приети, това може да се отрази между двете четения в закона. Едно напъване на БСП, няма нужда от него", заяви Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

"Процедурата е по начина на водене, такава фаза сме. Струваше ми се, че трябва да припомните на госпожа Нинова, че данъчните закони са на второ четене, а бюджетът е на първо", допълни Йордан Цонев.

Вчера се провали заседанието на бюджетната комисия към парламента, която трябваше да гласува данъчните закони на второ четене. Причината - ГЕРБ-СДС не влязоха на комисия заради уволнението на шефа на болница "Пирогов". Очаква се да бъде обявена извънредна комисия, за да може законопроектите да влязат в зала.

Днес от парламентарната трибуна декларация представиха и от "Възраждане", също преди да започне дневният ред по същество.

"Вчерашните драми в некоалицията бяха показателни. Пет основни приоритета бяха изтъкнати преди няколко месеца от хората, които създадоха това управление. Почти изцяло минаха първите девет месеца, като нито един не е осъществен. Първо влизането в Шенген, второ влизането в еврозоната, третият конституционните промени, четвърто повишаване на стандарта на живот, пето място - българската подкрепа за войната в Украйна. Очевидно само последният е на път да бъде изпълнен", каза още лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Заради декларацията отново се стигна до спор между "Възраждане" и депутата Явор Божанков от ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контролът на МВР върху незаконно притежаваните оръжия е занижен, смята доц. Милен Иванов
Контролът на МВР върху незаконно притежаваните оръжия е занижен, смята доц. Милен Иванов
Патриархът е контактен, съобщи старозагорският митрополит Киприан
Патриархът е контактен, съобщи старозагорският митрополит Киприан