НОВИНИ

Диалогът САЩ - Русия е прекъснат, Украйна обяви извънредно положение

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:16, 23.02.2022
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия обеща "силен и "болезнен" отговор на американските санкции, обявени след признаването от Москва на два сепаратистки района в Украйна. Вашингтон прекъсва достъпа на Русия до западно финансиране и в случай на агресия планира да удари и вноса на технологични стоки - от потребителска електроника и компютри, до части за самолети. Свои санкции срещу Русия обявиха и Евросъюзът, Япония, Австралия, Канада, Германия и Великобритания. Среща Путин - Байдън няма да има, Вашингтон отмени и утрешната среща на външните министри в Женева.

Съединените щати нямат намерения да се сражават с Русия, но заедно със съюзниците си ще защитават всеки инч от територията на НАТО, заяви американският президент. Той изрази увереност, че Русия ще стигне много по-далече и ще започне пълномащабна агресия срещу Украйна.

"Кой за Бога кара Путин да мисли, че има право за обявява така наречени държави на територии, които принадлежат на негови съседи. Това е крещящо нарушение на международното право и изисква твърд отговор от международната общност", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Евросъюзът разшири черния списък на руски политици и забрани на Европейски инвеститори да търгуват с руски държавни облигации. Блокирана е и търговията с двете сепаратистки републики. Под удари попадат всички депутати в руската Дума, гласували за признаването на Донецк и Луганс. Франция и нейните съюзници обаче остават с протегната ръка за преговори към Русия.

"Ръката, която протягаме остава защото няма нищо по-лошо от войната. Как и кога трябва да вярваме на думата на президента Путин? Не знам дали някой знае. Това обаче няма да ни попречи да осъществяваме натиск, да имаме искания, да проявяваме твърдост и да се борим за избягване на военно решение", заяви Жан-Ив льо Дриан - министър на външните работи на Франция.

Великобритания ще окаже допълнителна военна помощ на Украйна и ще преразгледа лиценза на руската телевизия Ер Те заради риск от дезинформация. Островът блокира възможността на Русия да продава държавни облигации в Лондон.

"Това са най-твърдите санкции, които въвеждаме срещу Русия. Те са насочени срещу приближени до Кремъл, ключови олигарси. На прицел са и банки, които финансират руските военни и поддържат руския режим", каза Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания.

Русия има четвъртите по големина валутни резерви в света от 630 милиарда долара и при цена на нефта от 97 долара за барел, едва ли в близко бъдеще ще има нужда да емитира дълг, отбелязва Ройтерс. Русия евакуира персонала от всичките си дипломатически мисии в Украйна. Свален е руският флаг над посолството в Киев.

"Страната ни е отворена за пряк и честен диалог за намиране на дипломатически решения по най-сложните проблеми. Но повтарям: Интересите на Русия и сигурността на нашите граждани са безусловни. Затова ще продължим да укрепваме нашите армия и флот", каза Владимир Путин - президент на Русия.

Санкциите не са най-доброто решение на проблемите, Тайван не е Украйна защото винаги е бил неделима част от Китай, реагира Пекин. Китай критикува ролята на Вашингтон в Украинската криза.

"Ако някой налива масло в огъня и обвинява другите, той се държи безотговорно и неморално", каза Хуа Чунин - говорител на МВнР на Китай.

В случай на руска агресия, Украйна ще поиска от Турция да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби, зави посланикът на Киев в южната ни съседка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимира Петрова е полуфиналистка на Купа "Странджа"
Станимира Петрова е полуфиналистка на Купа "Странджа"
Ботев (Враца) подписа с бразилец навръх рождения му ден
Ботев (Враца) подписа с бразилец навръх рождения му ден