НОВИНИ

Дипломатически совалки в търсене на решение за украинската криза

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:55, 01.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Дипломатически совалки в търсене на решение за украинската криза. Първите дипломати на Русия и Съединените щати Сергей Лавров и Антъни Блинкен ще обсъдят темата по телефона.

Преди това Москва и Вашингтон си размениха взаимни обвинения по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. В Киев днес са полският премиер Моравецки и британският - Борис Джонсън. На този фон както Русия, така и Украйна проведоха мащабни военни учения.

Руското военно министерство разпространи кадри от мащабно военно учение, проведено днес в Ивановска област - североизточно от Москва. В него са се включили Ракетните войски със стратегическо значение - част от ядрените сили на Руската федерация.

На този фон президентът Владимир Путин обсъди кризата с Украйна с унгарския премиер Виктор Орбан. Акцент в разговора бяха и газовите доставки. Унгария е европейската държава, която купува руски газ на най-ниски цени.

"През миналата година "Газпром" сключи два дългосрочни договора за доставка на природен газ от Русия за Унгария до 2036 година. Така че стабилността на доставките е подсигурена. По въпроса за сигурността в Европа - изпратили сме на НАТО и Съединените щати предложение за двустранно споразумение по въпроса. С удоволствие ще Ви информирам за развитието по темата", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

"Донякъде визитата ми тук е с миротворческа цел. Искам да Ви уверя, че нито един европейски лидер не желае да се стига до война. Искаме политически решения, основани на удовлетворяващи и двете страни споразумения", допълни премиерът на Унгария Виктор Орбан.

По-късно руският президент заяви, че Съединените щати и съюзниците им не са отговорили на основните изисквания на Русия по въпросите за сигурността, включително ограничаване на разширяването на НАТО.

Учения близо до анексирания полуостров Крим проведе и украинската армия. Изпробвани са проектираните в бившия Съветски съюз ракетни комплекси "Ураган".

Украинският президент Володимир Зеленски поясни, че предприема този ход не защото се готви за скорошна война, а за да гарантира сигурността в региона. И обяви, че ще бъде разширен личният състав на армията.

"В рамките на следващите 3 години ще увеличим броя на военнослужещите в украинските въоръжени сили с още 100 000 професионални войници", добави президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В момента украинската армия наброява около 250 000 души. В парламента в Киев днес депутатите изразиха благодарността си към държавите, които застанаха на страната на Украйна на фона на кризата.

Продължават и опитите за намиране на дипломатическо решение. Британският премиер Борис Джонсън е в Киев, където се срещна с Володимир Зеленски. Двамата са обсъдили стъпки за деескалация на напрежението с Русия.

"Повече от 100 хиляди руски войници са струпани на границата с Украйна. Това вероятно е най-голямата демонстрация на враждебност спрямо Украйна в наши дни. Руска инвазия ще бъде политическа и хуманитарна катастрофа", каза още премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

В украинската столица през следващите дни се очакват още турският президент Ердоган, нидерландският премиер Марк Рюте и външните министри на Франция и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жечо Станков, ГЕРБ: Цената на газа винаги спада в пролетните месеци
Жечо Станков, ГЕРБ: Цената на газа винаги спада в пролетните месеци
Станимир Стоилов: Имаме затруднения в завършването на атаките
Станимир Стоилов: Имаме затруднения в завършването на атаките