НОВИНИ

До 41 градуса ще достигнат температурите днес

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 01.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

С опасно високи температури започва месец август - днес в цялата страна, с изключение на морското крайбрежие, е обявен оранжев код за много горещо време - следобед ще бъде между 36° и 41°. Не толкова горещо ще бъде само по Черноморието с температури от 29° до 33° . До края на деня ще се задържи и слънчево, в планинските райони с незначителна купеста облачност.

Новата седмица ще започне с още по-горещо време - области с код червено за температури над 41° и оранжев код в останалата част от страната за стойности от 38° до 41°.

Причина за продължаващото опасно горещо време и у нас, и навсякъде на Балканите, е мощен пренос на много горещ въздух от Северна Африка, с който се пренася и сахарски прах. Прогнозите сочат за повишаване на концентрацията през следващите 24 часа, по-съществено в Западна България.

Утре ще бъде слънчево. В следобедните часове само над планините ще се развие незначителна купеста облачност. Ще духа умерен западен вятър.

И по Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха - от 31° до 35°.

Температурата на морската вода е 27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа силен западен вятър. Температури в курортите - от 27 до 37 градуса.

През следващите дни температурите ще се понижат с градус-два и максималните в по-голямата част от страната ще са между 35° и 40°. Във вторник и сряда, главно в планинските райони ще превали и прегърми, но в четвъртък над повече райони ще се развие купесто-дъждовна облачност и има повишена вероятност за локални интензивни валежи и гръмотевични бури. В петък температурите ще се понижат с още 4-5 градуса, а дъжд и гръмотевици ще има главно в Източна България и планините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев стигна до олимпийското злато в Токио
Александър Зверев стигна до олимпийското злато в Токио
Близо половин София остава от утре без топла вода
Близо половин София остава от утре без топла вода