НОВИНИ

До понеделник партиите в РСМ излъчват представители в групата за конституционни промени

Александър Марков
от Александър Марков
10:51, 08.04.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
напрежението около българските клубове рсм параван подхранване антибългарско настроение смята бившата депутатка никица корубин
Слушай новината

В понеделник изтича срокът, даден от Министерството на правосъдието на Република Северна Македония в писмо до институциите и политическите партии, за номиниране на представители в работната група за промени в конституцията, съобщава МИА.

Писмото е изпратено във вторник до кабинета на държавния глава, МВнР, Секретариата по европейските въпроси и парламентарно представените партии, които трябва да отговорят най-късно до 10 април. За участие в групата са поканени експерти от областта на конституционното право. В четвъртък президентът Стево Пендаровски потвърди, че негов представител в работната група за промени в конституцията ще бъде професорът от Юридическия факултет Александър Спасов, който е и негов правен съветник.

Вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич каза, че най-късно до понеделник ще бъде определено и обявено името на представителя от Секретариата, който ще бъде включен в работната група за конституционни промени.

Маричич заяви още, че това е много важна работна група и се надява всички политически партии да излъчат свой представител. Той ги призова да участват в разговора за процеса на конституционни промени, тъй като въпросът, както каза, "рано или късно ще влезе в парламента и политическите партии ще трябва да вземат отношение".

По думите му в конституцията трябва да се промени преамбюлът и две точки, като се очаква да бъдат вписани още три национални общности освен българите.

След като на брифинг в Брюксел външният министър Николай Милков заяви, че България би искала да участва в процеса, последва остра реакция от МВнР на РСМ и президента Стено Пендаровски, които заявиха, че това е вътрешен въпрос. Впоследствие Милков отговори, че не става въпрос за вмешателство във вътрешните работи на Скопие, но че България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, различен от този на останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чикаго елиминира Далас от борбата за място в плей-ин турнира
Чикаго елиминира Далас от борбата за място в плей-ин турнира
Историческият парк в село Неофит Рилски е домакин на автомобилна изложба
Историческият парк в село Неофит Рилски е домакин на автомобилна изложба