НОВИНИ

Доц. д-р Димитър Илиев е новият министър на младежта и спорта

Димитър Илиев Весела Лечева
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:19, 06.06.2023
6489
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Доц. д-р Димитър Илиев беше избран за министър на спорта в състава на новото правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, което беше одобрено със 131 гласа "за" срещу 69 гласа "против" на днешното извънредно заседание на парламента.

Той е дългогодишен преподавател в катедра „Технически и ледени спортове“ в НСА “Васил Левски”, сектор „Автомобилен и мотоциклетен спорт“. Владее английски, немски и италиански език.

В състезателната си кариера от 1994 до 2013 година Илиев става осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижната автомобилна надпревара в страната - Рали България. След като обявява, че се отказва от спорта, той се отдава изцяло на преподавателска дейност.

Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Той е и основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 души.

"Чувствам се късметлия. Младежите са бъдещето, спортът е начин на живот. Двете най-хубави неща се паднаха на мен и аз съм изключително развълнуван, но в същото време с огромна отговорност приемам това предизвикателство. Няма човек, който да се е занимавал със спорт и да не е развил у себе си едни от най-хубавите качества - да играе честно, да се научи на ред и дисциплина, на сила и издръжливост, да знае, че когато падне, трябва да намери сили да стане. И аз като бивш спортист съм научен да играя честно. Всеки един български треньор, спортист, младеж в мое лице ще има човек, към когото може да се обърне, който ще ще го изслуша и ще се опита да намери решение на проблемите. От все сърце благодаря на г-жа весела Лечева за всичко, което те са изпълнили", заяви той.

47-годишният Илиев заменя на поста Весела Лечева, която беше служебен министър на спорта в последните малко повече от десет месеца.

"Надявам се всичко това вие да го продължите, защото най-важна е отдадеността и любовта. Нека това бъде най-успешното ви състезание", каза тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият министър на културата Кръстю Кръстев официално встъпи в длъжност
Новият министър на културата Кръстю Кръстев официално встъпи в длъжност
В Министерството на финансите не си предадоха властта публично
В Министерството на финансите не си предадоха властта публично