НОВИНИ

Довициозо спчели драматичната надпревара в Австрия, записа първи успех в "Moto GP" за 2020-та

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:10, 16.08.2020
Чете се за: 02:52 мин.
Други спортове
довициозо спчели драматичната надпревара австрия записа първи успех moto 2020

Надпреварата на "Ред Бул Ринг" обаче бе белязана от много тежък инцидент между Йохан Зарко и Франко Морбидели.

Безспорно това ще остане едно от най-драматичните състезания през сезона, като лидерството се сменяше на няколко пъти като в край на сметка единствено Довициозо не допусна то да му бъде отнето.

Големите разочарования днес бяха за КТМ и Ямаха. Пилотите на японския тим просто нямаха нужната мощност да се борят за победата днес, а и в допълнение Фабио Куартараро и Маверик Винялес трябваше да си проправят път към челото, след трудности в началото.

За КТМ всичко изглеждаше добре в домашната за тях надпревара, докато на пистата не бе показан червен флаг заради тежкия инцидент на Морбидели и Зарко.

Към онзи момент испанецът водеше колоната, но след рестарта загуби водачеството си, а малко по-късно и отпадна от надпреварата след сблъсък с Мигел Оливейра.

Междувременно остава неясно към момента състоянието на Франко Морбидели, чийто мотор буквално бе унищожен при страховития инцидент.

Ето и какво се случи на "Ред Бул Ринг".

Началото не бе никак добре за полситъра Маверик Винялес, който след лошо потегляне потъна до 5-та позиция.

Междувременно Джак Милър с Дукати пое лидерството, следван Андреа Довициозо също с Дукати, а трети се движеше Пол Еспаргаро.

Лидерът в шампионата Фабио Куартараро също не потегли по добър начин, затвърждавайки лошото начало за машините на Ямаха.

В 4-ия тур Винялес и Мир едвам не се сблъскаха на 3-ти завой, като по-губещият от двамата бе пилотът на Ямаха, който загуби позиция от Куартараро.

В края на обиколката пък грешка на Довициозо позволи на Еспаргаро да излезе на втора позиция.

В началото на следващата Фабио Куартараро допусна груба грешка, която го смъкна до последното 22-ро място.

Началото на 7-ия тур донесе и смяна на водачеството, което бе поето от пилота на КТМ Пол Еспаргаро.

В 9-та обиколка зверска катастрофа на Франко Морбидели и Йохан Зарко на правата към 3-ти завой предизвика червен флаг и надпреварата бе спряна.

От отломките от двете машини едвам не пострадаха Валентино Роси и Маверик Винялес, като моторът на Морбидели премина буквално на сантиметри от главите на пилотите на Ямаха.

Йохан Зарко успя да се изправи почти незабавно, но за италианският му колега ситуацията не бе подобна. Наложи се дори той да бъде изнесен на носилка.

Този инцидент вероятно отново ще предизвика недоволство сред пилотите, които от доста време недоволстват именно от този участък от трасето.

Един от пилотите на Хонда Кал Кръчлоу дори преди време беше заявил, че за него "Ред Бул Ринг" дори не би трябвало да бъде част от календара.

След около двадесет минути състезанието бе подновено като след наяколко размествания в челото, в края на обиколката класирането бе следното: Джак Милър, Пол Еспаргаро, Андреа Довицизо, Жоан Мир, Мигел Оливейра, Алекс Ринс, Валентино Роси.

Маверик Винялес отново изпита трудности при потеглянето и се озова на последната 20-та позиция.

Към края на 5-та обиколка Милър, който беше единствения пилот с две меки гуми, опитваше да се измъкне напред, но Довицизо всячески се опитваше да не му позволи да го направи.

Отзазд Пол Еспаргаро беше въвлечен в битка с двете Сузукита за последното място на подиума.

В 9-ия тур испанецът допусна грешка, която предизвика падане, в което бе въвлечен и Мигел Оливейра. Инцидентът се случи на 4-ти завой и извади и двамата от състезанието.

Португалецът бе видимо ядосан от случилото се и със сигурност може много да съжалява, тъй като за втори път през сезона бива изваден от битката от пилот на КТМ.

Междувременно Довицизо изпревари Джак Милър, а скоро след това австралиецът отстъпи и 2-то място на Алекс Ринс.

Испанецът мигновено притисна и лидера Довициозо и дори успя да го изпревари в завой номер четири. Само няколко метра по-късно обаче той изпусна предницата на своето Сузуки и така за него всичко приключи.

Пет обиколки преди финала Андреа Довициозо все още водеше, но плътно зад него се движеха Джак Милър и Жоан Мир.

Въпреки трудния си уикенд до момента, победителят от Бърно Брад Биндер беше четвърти. Валентино Роси след всичките падания заемаше 5-та позиция, но плътно зад него бе Такаки Накагами.

До края Андреа Довициозо запази лидерството си и записа трети успех в Австрия от пет надпревари. Това бе и първи успех за вицешампиона от последните три сезона през 2020-та.

Любопитното е, че победата дойде за италианеца в деня, след като той обяви, че напуска екипа в края на годината.

Втори финишира Жоан Мир, който се възползва от грешка на Джак Милър два завоя преди финала и мина пред австралиеца.

Четвърти остана Брад Биндър, а Роси удържа натиска на Накагами, за да финишира пети.

Топ 10 затвориха: Данило Петручи, Фабио Куартаро, Игер Лекуона и Маверик Винялес.

В генералното класиране Куартараро остава лидер с преднина от 11 точки пред днешния победител Довициозо. Трета позиция заема Маверик Винялес, който безспорно имаше много тежка надпревара.

Следващият старт от календара е само след седмица, отново на пистата край австрийския град Щирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
43 години без Краля на рокендрола - Елвис Пресли
43 години без Краля на рокендрола - Елвис Пресли
Предвиждат 369 лв. линия на бедност през 2021 г.
Предвиждат 369 лв. линия на бедност през 2021 г.