НОВИНИ

Две години управление на талибаните: Как живеят хората в Афганистан?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:15, 14.08.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Две години след като талибаните взеха властта в Афганистан, сигурността в страната се е подобрила, но бедността и липсата на перспектива превръщат всекидневието на хората в борба за оцеляване. Новото управление промени особено драматично живота на жените.

Кое е по-добре - да живееш в условията на въоръжен конфликт или в страх, че от утре можеш да попаднеш сред 85-те процента от населението, живеещо в бедност?

При подобен избор не е чудно, че все повече афганистанци търсят пътища за бягство от родината си. Онези, които остават, полагат усилия да оцеляват в новата реалност, белязана от законите и правилата на талибаните.

"Откакто Ислямското емирство е на власт, можем да се разхождаме спокойно ден и нощ - никой не ни напада. Сигурността е 100-процентова", казва фермерът Рахатула Азизи.

За предишното десетилетие цивилните жертви в Афганистан са 38 хиляди, а ранените надхвърлят 70 хиляди, според данни на ООН. За голяма част от тях отговорност носят талибаните, които днес гарантират сигурността в страната. Докато те държат здраво властта, спирането на международните помощи, сушата и скакалците нанасят опустошителни удари на икономиката.

"Нашата отговорност е да продължим дейността си и да не затваряме, за което полагаме големи усилия. Така че жените могат да се трудят тук и работата продължава", казва предприемачът Арезо Османи.

Цехът за санитарни материали на Арезо Османи е едно от малкото места в Афганистан, които все още предлагат работа за жени. С идването си на власт талибаните прогониха жените от неправителствените и държавните организации и ги лишиха от достъп до университетите.

Наскоро в страната бяха закрити и салоните за красота - друг източник на доходи за жените. Всъщност намаляването на приходите е повсеместен проблем за страната.

"Покупателната способност на хората и икономиката са слаби и те не могат да си позволят да купуват нашите продукти", каза фермерът Рахатула Азизи.

За две години единствено животът на хора като Лал Мухамад се е променил към добро. Преди се е сражавал на страната на талибаните, а сега е полицай.

"Сега Емирството ни дава заплати - пари, които можем да донесем вкъщи. Ние можем да служим на Емирството и вече сме много щастливи", каза полицаят Лал Мухамад.

Тази представа за щастие отнема мечтите на повечето други афганистанци за по-добро бъдеще.

Снимки: БГНЕС



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипажът на Petra спечели третия етап от ветроходна регата "Кор Кароли"
Екипажът на Petra спечели третия етап от ветроходна регата "Кор Кароли"
Петър Мицин: Изключително съм доволен от резултатите, които показвам
Петър Мицин: Изключително съм доволен от резултатите, които показвам