НОВИНИ

Юристи: Незаконно е отнемането на автомобил без влязла в сила присъда

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:40, 14.08.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Отнемането на автомобил след положителен тест за алкохол и наркотици без влязла в сила присъда е незаконосъобразно. Това твърдят юристи.

Според тях в промените в Наказателния кодекс, които са в сила от 9 август, има много пропуски и неясноти. Новите правила тревожат и превозвачите. Те се оплакват, че не се знае кой, къде и как ще пази отнетите от полицията тежкотоварни автомобили и какво ще се случи със стоката, която превозват.

Отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори

Часове след като промените Наказателния кодекс влязоха в сила полицията в Бургас обяви, че са хванали водач на тежкотоварен автомобил с 3 промила алкохол в кръвта и шофьор на лека кола с положителен тест за наркотици. И двете превозни средства са иззети и закарани на паркинг на МВР. Юристи твърдят, че такова наказание не може да се приложи толкова бързо.

"В момента, това което се случва, е практически произвол. Автомобилите следва да бъдат отнемани, когато бъде доказана вината, а това нещо се случва с влязла в сила присъда, както знаем", каза Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи

"Ако този автомобил, бъде иззет с протокол за изземване, няма голяма опция за човека, но ако е с протокол за доброволно предаване, това е вече друго действие, което може да откаже да извърши. Не виждам логика, когато просто е отчетено голямо количество алкохол или за наркотици да се събира като веществено доказателство автомобил", каза адвокатът Александър Кашъмов.

Превозвачи се оплакват, че не е ясно къде и как ще се пазят тирове и автобуси, ако бъдат иззети след положителен тест за наркотици или над 1.2 промила алкохол в кръвта. В Наказателния кодекс е разписано, че ако виновният не е собственик, трябва да плати равностойността на превозното средство.

"Как на един водач на автобус, който реално работи на заплата, ние ще наложим санкция, която ще бъде в размер на стойността на превозното средство. На един камион, който струва от порядъка на 200-300 хиляди евро. Тук идва въпросът защо няма диференциране на това, когато вие управлявате едно превозно средство лично за своя употреба и тогава, когато вие реално сте на работа", каза Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Превозвачите се надяват да получат отговорите от институциите, а юристи смятат, че депутатите трябва да променят Наказателния кодекс, след като здравните власти осигурят достатъчно лаборатории, в които да се правят тестове за алкохол и наркотици.

"МВР трябва да разбере, че не може и не трябва да отнема тези автомобили на момента. А пък законодателите да бъдат така добри да прецизират измененията, защото те към момента са най-малкото нелогични", каза Илия Тодоров.

"Излезе, че ако ти караш пил и убиеш, изобщо не ти се отнема автомобилът. Ако караш пил и причиниш смърт по непредпазливост, съдът има правото, но може да прецени да го отнеме или да не го отнеме. Ако единствено те хванат, че си карал пил или употребил наркотици - тогава ще бъде задължително отнет автомобилът. Това е очевидно обратна логика на тежестта на престъплението и това не е нормално", каза Александър Кашъмов.

Юристите подкрепят по-тежките наказания за пияни и дрогирани водачи и се надяват, че законотворците ще преразгледат и променят правилата след обсъждане, анализ и с разум.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър и Берое поделиха точките след голово реми във Велико Търново
Етър и Берое поделиха точките след голово реми във Велико Търново
Левски с тренировки във вторник и сряда преди реванша с Апоел Беер Шева, "сините" пускат билетите утре
Левски с тренировки във вторник и сряда преди реванша с Апоел Беер Шева, "сините" пускат билетите утре