НОВИНИ

Движението на влаковете у нас се осигурява от поне тристепенен контрол

тръгват допълнителни влакове направлението софия бургас софия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:23, 06.03.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Движението на влаковете в България се осигурява от поне три степени на контрол. Това съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) във връзка с разпространената информация за устно нареждане на ръководител движение за преминаване на червен изходен сигнал.

При нормални условия, безопасността на движението на влаковете се гарантира от гаровата и междугаровата осигурителна техника. При необичайни условия, когато по някаква причина осигурителната техника е блокирана (профилактика, ремонтни дейности, природни бедствия и др.), безопасността на движението се осигурява съгласно одобрена процедура, съдържаща тристепенна система за контрол от ДП НКЖИ, включваща старши влаков диспечер, влаков диспечер и ръководител-движение с ясно разписани конкретни действия, които всеки един е длъжен да предприеме.

"Конкретно за случая на 02.03.2023 г. в гара Калотина-запад, осигурителната техника е била в изправност и междугаровата блокировка е осигурила нормалното заминаване (зелен сигнал) на товарен влак към гара Драгоман. Заминалият влак се поврежда в изходната част на гара Калотина-запад и се връща обратно в гарата, вследствие на което изходният сигнал се затваря (червен сигнал). Дежурният ръководител-движение не предприема предвидените в нормативната уредба по безопасност при такива случаи действия, решава да си спести спазването на процедурата и започва да увещава локомотивния машинист да замине, без задължителната писмена заповед, издавана при такива условия. Локомотивният машинист отказва да замине по този начин и уведомява службите за безопасност. След извършената на място проверка от Регионална инспекция по безопасност на превозите-София (звено на НКЖИ), дежурният ръководител движение е отстранен от работа и дежурството е поето от началника на гарата. Ситуацията не е застрашила реално сигурността на участниците в движението, но представлява тежко нарушение на процедурата за действие, разписано в нормативите", заявяват от НКЖИ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболната звезда Бето посети и волейболния шампион Хебър
Футболната звезда Бето посети и волейболния шампион Хебър
Екоинспекцията в Бургас установи две нарушения по казуса с багера на плажа в Равда
Екоинспекцията в Бургас установи две нарушения по казуса с багера на плажа в Равда