НОВИНИ

ЕК: Към момента няма миграционни последици заради обстановката в Израел и Газа

момента миграционни последици заради обстановката израел газа
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 16.10.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Засега няма миграционни последици от събитията в Израел и Газа в началото на месеца, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси. По неговите думи групировката Хамас носи отговорност за това, че хората в Газа търпят последиците от израелския отговор, защото не съдейства за евакуация.

ЕС утрои в последните дни бюджета за хуманитарна помощ за Газа и той достига вече 65 милиона евро, посочи говорителят. По неговите думи се водят преговори с Египет, за да може хуманитарната помощ да достигне до засегнатите.

Приветстваме съобщенията на властите в Израел за частично възобновяване на водоснабдяването в Газа. Ако много хора се наложи да бъдат разселени, властите трябва да избягват тежки хуманитарни последици, заяви говорителят. По неговите думи обстрелът от Хамас по основно граждански цели в Израел продължава, а ЕС е в контакт със Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства и Египет, за да изрази очакванията си да се предприемат действия за прекратяване на ударите на групировката, за да не страдат цивилните в Газа.

Хамас трябва да спре обстрела по цели в Израел и да освободи незабавно взетите заложници. Терористичната организация Хамас започна война срещу Израел. Според ЕС Израел има право на самоотбрана в рамките на международното право, каза говорителят. Той отбеляза, че позицията на ЕС по тези събития ще бъде обсъдена допълнително на насрочената за утре извънредна онлайн среща на Европейския съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моряците на "Рожен": Останалите кораби в израелското пристанище вдигнаха нивото на опасност, ние - не
Моряците на "Рожен": Останалите кораби в израелското пристанище вдигнаха нивото на опасност, ние - не
Силвиньо освободи двама албанци и извика нападател на Фрозиноне за мача с България
Силвиньо освободи двама албанци и извика нападател на Фрозиноне за мача с България