НОВИНИ

ЕК одобри 110 млн. евро за модернизация на жп линията Волуяк - Драгоман

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:01, 15.07.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
мъж оцеля опит самоубийство релси
Слушай новината

Европейската комисията одобри инвестирането на над 110 милиона евро от Кохезионния фонд за първата фаза на проект за модернизиране на железопътен коридор в Западна България, част от по-голяма мрежа между София и сръбската граница.

Модернизацията засяга участъка между Волуяк и Драгоман с дължина 33,34 км. Участъкът от жп линията свързва Западна България със Сърбия и е част от транспортния коридор, свързващ Турция със Западна и Централна Европа.

„Тази нова инвестиция носи добавената стойност на политиката на сближаване на местно ниво: в услуга на гражданите в България, осигурявайки свързаност на граничните региони и устойчиви транспортни инфраструктури като част от по-голямата европейска мрежа. Такива инвестиции са важни за икономическата активност в региона и насърчават социалното и териториалното сближаване. Проектът има ползи за околната среда, като насърчава пренасочването на товарните потоци от автомобилния към железопътния транспорт и ще доведе до по-малко шум и замърсяване на въздуха, като по този начин ще подобри качеството на живот на жителите.“ - каза Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите.

В първата фаза на проекта ще бъде модернизиран съществуващият единичен коловоз и ще бъде положен втори електрифициран коловоз. Ще бъде надградена и системата за надзорен контрол и събиране на данни, която осигурява мониторинг и контрол на железопътния трафик по линията.

Модернизацията ще допринесе за оперативната съвместимост, особено по трансграничните участъци, което е от полза както за гражданите, така и за бизнеса в региона.

Този проект е в съответствие с Европейския зелен пакт за насърчаване на устойчивия транспорт и премахване на тесните места в ключови мрежови инфраструктури.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Махалото на прехода" по БНТ1 привлече изключително голям зрителски интерес
"Махалото на прехода" по БНТ1 привлече изключително голям зрителски интерес
Янислав Герчев започна с три победи на турнира в Загреб
Янислав Герчев започна с три победи на турнира в Загреб