НОВИНИ

Екипи на "Майчин дом" и ВМА извършиха успешно роботизирана онкооперация на пациентка

екипи майчин дом вма извършиха успешно роботизирана онкооперация пациентка
bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 01.12.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Изключително сложна онкологична ендоскопска операция за отстраняване на злокачествен тумор на матката приключи успешно тази вечер в Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

Хирургичната интервенция беше проведена изцяло ендоскопски (безкръвно) чрез робота Da Vinci, която се отличава с минимална загуба на кръв и травма за пациентката.

Нещо повече, в този случай е използван и най-модерният съвременен метод за оценка на стадия на заболяването чрез инжектиране на имунофлуоресцентно багрило, което помага да се разкрият лимфните възли с метастази и разсейки.

Това е върхова технология, която се използва във водещите световни гинекологични клиники.

Операцията беше проведена съвместно от проф. д-р Иван Костов, д.м.н., негови асистенти и хирургичен екип на Военно-медицинска академия, воден от доц. д-р Ивелин Такоров.

Изпълнителният директор на СБАЛАГ "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов изказва своята благодарност за активното сътрудничество и поднася поздравления на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., по повод празника.

Ръководството на СБАЛАГ "Майчин дом" честити 129-ата годишнина на Военномедицинска академия, като пожелава на своите колеги здраве, сили и борбеност за справяне в най-критичните ситуации с присъщия им професионализъм и самоотверженост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на Коледната елха в София (ВИДЕО)
Запалиха светлините на Коледната елха в София (ВИДЕО)
В Австралия: Дядо Коледа на гребена на вълната с джет
В Австралия: Дядо Коледа на гребена на вълната с джет