НОВИНИ

Енергетици от ТЕЦ "Марица изток" тръгнаха към София, за да протестират преди обяд

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Десислава Петкова
07:49, 25.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Енергетиците от района на "Марица изток" излизат на протест пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет в София.

Исканията им са за отлагане на либерализацията на електроенергийния пазар и защита на работните им места. В този момент те тръгват с организиран транспорт към столицата.

Според тях държавата ги е изоставила и безхаберието на политиците застрашава работните им места. Приготвили са и куфари в знак на това, че заради неправилна политика работници напускат родината.

"По мое мнение българската енергетика е ударила дъното. За съжаление 4 години подред ползваме едни и същи лозунги, което значи, че 4 години българските политици не си изпълняват ангажиментите към работещите в ТЕЦ "Марица изток" и въобще във въглищните централи. На първо място от нашите искания е отлагане на либерализацията на пазара, знаете, в България има над 1,2 милиона енергийно бедни. От 1 юли, ако влезе либерализацията на пазара за битовите потребители, резкият скок на цената на тока ще се отрази на всички домакинства. Ние сме най-бедната държава в Европа и не виждам смисъл първи да се натискаме да либерализираме пазара. Излъгаха ни миналата година, защото седемте ни искания от 3 октомври бяха реални и управляващите се съгласиха да ги изпълнят. Нито едно от подписаните искания обаче 8 месеца по-късно не е изпълнено", обясни председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток" Деян Дяков.

Вижте прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенербахче победи Монако като гост в драматичен първи мач от плейофите в Евролигата
Фенербахче победи Монако като гост в драматичен първи мач от плейофите в Евролигата
Аталанта е на шести финал в турнира за Купата на Италия
Аталанта е на шести финал в турнира за Купата на Италия