НОВИНИ

ЕП призова България незабавно да бъде приета в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
00:46, 07.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
европейският парламент иска санкции русия заради навални
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският парламент призова Европейския съвет незабавно да предприеме действия за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. В дебат в Страсбург тази вечер евродепутатите заявиха, че трите страни са изпълнили критериите за членство, а България и Румъния чакат положително решение повече от десетилетие. Докладчикът по темата - словенският евродепутат от Групата на социалистите и демократите Таня Файон, коментира, че не трябва да има разделяне на Европа на две скорости с оставянето на трите държави в чакалнята на Шенген.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви пред евродепутатите, че Шенген трябва да бъде завършен и България, Румъния и Хърватия да заемат местата си в него. Еврокомисията представи миналия месец нова стратегия за Шенген, която цели укрепването на пространството за свободно движение. Брюксел предлага мерки за засилване на контрола по външните граници, по-добър обмен на информация, по-силен Европол и по-добро управление на Шенгенското пространство.

Според евродепутатите по време на пандемията Шенген е бил изложен на риск, защото 18 държави въведоха граничен контрол заради COVID-19.

Очаква се в сряда Европейският парламент да гласува резолюция по темата. Резултатите от нея ще станат ясни в четвъртък. Решението за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген трябва да бъде взето от държавите членки. Доводът на някои от тях да не подкрепят това е свързан с проблемите с върховенството на закона и корупцията в България и Румъния и наличието на мониторинг върху двете държави от страна на Брюксел в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещо време и днес, на изток с валежи
Горещо време и днес, на изток с валежи
Простреляха журналист в Амстердам
Простреляха журналист в Амстердам