НОВИНИ

ЕС е осигурил 1185 спасители и 79 кучета за Турция

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:45, 07.02.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
осигурил 1185 спасители кучета турция
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

25 екипа за търсене и спасяване от държавите се ЕС са пристигнали или са на път към най-тежко засегнатите от унищожителното земетресение места в Турция, съобщиха от Европейската комисия. 11 от тези екипи вече са пристигнали на място.

Турция поиска от ЕС активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС. 19 държави-членки на ЕС (Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания) заедно с Албания и Черна гора предложиха екипи в координация с Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации и турските власти. До сега са изпратени и 2 медицински екипа, за да осигурят спешна медицинска помощ на засегнатите хора.

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации също е съставил екип на ЕС за гражданска защита от експерти от 11 държави-членки, които са незабавно изпратени в Турция, за да подкрепят операциите.

В Сирия ЕС е в контакт със своите хуманитарни партньори на място и финансира хуманитарни организации, които извършват операции по издирване и спасяване, като същевременно осигурява вода и санитарна подкрепа и раздава одеяла и хигиенни артикули в засегнатите райони. Те също така оценяват нивото на щетите и нуждите в Сирия след вчерашното земетресение, за да адаптират реакцията си.

Сирия до сега не е поискала активирането на европейския Механизъм за гражданска защита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 440 състезатели от 45 страни ще участват на Европейската купа по джудо в София през уикенда
Над 440 състезатели от 45 страни ще участват на Европейската купа по джудо в София през уикенда
Берое подписа със защитника Густаво Каскардо
Берое подписа със защитника Густаво Каскардо