НОВИНИ

Eтичен орган ще следи европейските институции

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:02, 08.06.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
европейската комисия готви кризисен енергиен план следващия отоплителен сезон
Слушай новината

Европейската комисия прие предложение за създаването на междуинституционален орган по етика, обхващащ членове на институциите на ЕС. Целта е да бъдат изготвени общи стандарти за етично поведение и официален механизъм за координация и обмен на мнения между институциите относно етичните изисквания.

ЕК иска политиците във всички европейски институции да прилагат общи, ясни, прозрачни и разбираеми стандарти. Органът ще следи и дейности на бивши членове след изтичане на мандата им.

Новият орган ще трябва да разработи общи стандарти, приложими за всички институции и органи на ЕС. Той ще следи за обмена на информация между институциите и ще насърчава обща култура на етика.

Всичко това ще бъде направено по прозрачен и достъпен за обществеността начин, казват от ЕК. Плановете за създаването на междуинституционален етичен орган се ускориха след скандала Катаргейт, свързан с обвиненията за корупция и търговия с влияние срещу евродепутати.

Новият орган по етика няма да се занимава с разследвания по отделни случаи, нито ще се намесва или ще ограничава по какъвто и да било начин разследванията на утвърдени съществуващи органи. Съгласно Договорите това е отговорност на Европейската прокуратура, както и на националните полицейски и съдебни органи, при наказателни производства, засягащи финансовите интереси на Съюза. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) носи отговорност за разследването на нередности и нарушения на професионалните задължения, Омбудсманът - за случаи на лошо управление, а всяка отделна институция - за случаи на нарушение на съответните им правила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ няма да обжалва съдебното решение по делото за конкурса за генерален директор на БНТ
СЕМ няма да обжалва съдебното решение по делото за конкурса за генерален директор на БНТ
Никола Попов ще свири баража за оцеляване в Първа лига между Берое и Спортист Своге
Никола Попов ще свири баража за оцеляване в Първа лига между Берое и Спортист Своге