НОВИНИ

Евробарометър: 19% от българите вярват в правителството

Иначе 56% не се тревожат за икономическото си състояние или за работа си

евробарометър българите вярват правителството
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:53, 23.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Европа
Слушай новината

Общо 56 на сто от българите заявяват, че не се тревожат за икономическото състояние на тяхното семейство или за тяхната работа. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно 72 на сто не се безпокоят за семейните финанси, а 63 на сто - за работата си. Според 67 на сто от българите и 58 на сто от останалите в ЕС, обстановката в тяхната страна е лоша. По въпроса за състоянието на икономиката в тяхната страна за следващите 12 месеца у нас 24 на сто заявяват, че тя ще се подобри (21 на сто в ЕС), а 34 на сто (40 на сто в ЕС), че ще остане без промяна. Сходни са отговорите на въпроса как ще се развие пазарът на труда, а попитани как ще се промени европейската икономика, 29 на сто от българите са оптимисти (19 на сто в ЕС), 31 на сто не очакват промяна (45 на сто в ЕС), а 16 на сто очакват влошаване (26 на сто в ЕС).

Попитани кои са двете най-големи предизвикателства пред ЕС днес, участниците в допитването поставят войната в Украйна и имиграцията. Като най-голямо предизвикателство пред собствената им страна те посочват инфлацията и икономиката.

Половината (49 на сто в ЕС и 52 на сто у нас) от участниците изразяват доверие в институциите на ЕС. В националните парламенти имат доверие 36 на сто в ЕС и 17 на сто у нас. В правителствата доверието е 33 на сто средно в ЕС и 19 на сто у нас.

За 53 на сто от българите ЕС има положителен образ (44 на сто в другите европейски страни). Попитани за най-важните задачи пред ЕС в следващите пет години, българите поставят на първо място икономиката (34 на сто), както и равенството в обществото (32 на сто) и сигурността и отбраната (31 на сто). При осреднените отговори за ЕС на първо място са сигурността и отбраната (34 на сто), следвани от опазването на околната среда (30 на сто) и здравето (26 на сто).

Попитани какво действие на ЕС би имало най-благоприятно въздействие, на първо място участниците в допитването поставят осигуряването на мир.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките на България претърпяха поражения, но остават с шансове за репешажите на европейското по борба до 23 години
Националките на България претърпяха поражения, но остават с шансове за репешажите на европейското по борба до 23 години
Общинарите се срещнаха с протестиращите, искащи край на беззаконието на пътя (СНИМКИ)
Общинарите се срещнаха с протестиращите, искащи край на беззаконието на пътя (СНИМКИ)