НОВИНИ

Европаламентът иска замразяването на кохезионните фондове за Унгария

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:37, 24.11.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
европаламентът иска замразяването кохезионните фондове унгария
Слушай новината

Европейската комисия и Съветът трябва да устоят на натиска на Унгария и да пристъпят към замразяване на средствата от кохезионните фондове на ЕС. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес с 416 гласа "за", 124 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се".

Според евродепутатите 17-те коригиращи мерки, договорени от Комисията и Унгария, "не са достатъчни за справяне със съществуващия системен риск за финансовите интереси на ЕС", дори и да бъдат приложени изцяло.

Евродепутатите призовават държавите членки на ЕС да приемат предложените мерки в рамките на Регламента относно обвързаността с условия, за да защитят бюджета на Съюза срещу нарушения на принципите на правовата държава в Унгария, и да ги отменят едва след като унгарските коригиращи мерки доведат до устойчив ефект. "Ако тези мерки бъдат отменени в бъдеще, Съюзът следва да пристъпи към финансова корекция", добавят те.

По отношение на Механизма за възстановяване и устойчивост на Унгария (МВУ) те изразяват съжаление във връзка с факта, че поради действията на правителството, средствата за възстановяване все още не са достигнали до унгарския народ.

Според ЕП рискът от злоупотреба със средства на ЕС в Унгария продължава да съществува и Комисията не трябва да одобрява плана по МВУ за Унгария, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в областта на принципите на правовата държава и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.

Членовете на ЕП призовават Комисията и Съвета да не се поддават на натиска, който Унгария оказва върху тях посредством блокиране на ключови решения на ЕС, като макрофинансовата помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро и глобалната минималната ставка на корпоративния данък.

Тази "злоупотреба" с правилото за гласуване с единодушие не бива да оказва въздействие върху решенията относно унгарския план за възстановяване и прилагането на законодателството за обвързаност с условия във връзка с принципите на правовата държава, се казва в текста.

В заключение, членовете на ЕП се оплакват, че решението за задействане на Регламента относно обвързаността с условия за Унгария е закъсняло отдавна и е с твърде ограничен обхват. Парламентът настоява Комисията да предприеме действия по отношение на други нарушения на принципите на правовата държава, особено онези, свързани с независимостта на съдебната власт.

На 18 септември 2022 г. Комисията предложи да замрази 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария, като се позова на опасения, свързани с корупцията и обществените поръчки, след като през април задейства механизма за обвързаност с условия за защита на бюджета на ЕС за Унгария.

След преговори с Комисията Унгария представи 17 коригиращи мерки, като например създаване на работна група за борба с корупцията и промени в правилата за възлагане на обществени поръчки, за да отговори на опасенията.

Съветът трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство до 19 декември въз основа на предложението на Комисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно нападение срещу българския клуб в Охрид (видео)
Поредно нападение срещу българския клуб в Охрид (видео)
След преброяването: Близо 85% от хората у нас се определят като българи
След преброяването: Близо 85% от хората у нас се определят като българи