НОВИНИ

Европарламентът гласува извънредно спешни мерки за справяне с коронавируса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:54, 26.03.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Политика

Лидерите на държавите от ЕС, включително премиерът Бойко Борисов, провеждат в този час видеоконферентна връзка с Брюксел за мерките за справяне с коронавируса. След това премиерът ще направи изявление, което БНТ ще предава на живо.

Европейският парламент също заседава днес и престои късно тази вечер да гласува 37 милиарда евро за държавите-членки за справянето с последиците от коронавируса.

812 милиона евро от тях e финансирането, което България може да получи. За първи път в историята част от евродепутатите участват в заседанието дистанционно и гласуват по и-мейл.

Ако има нещо по-заразно от този вирус, това са любовта и съпричастността, каза Урсула фон дер Лайен пред малцината евродепутати в залата. Тя остро разкритикува поведението на някои от държавите-членки, които в началото на кризата са проявили егоизъм, липса на солидарност,
забранили са износа на маски и са спирали доставките на жизненоважно оборудване.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: За събитията от последните няколко седмици може да се говори с известна болка. В момент, когато Европа наистина трябваше да бъде тук за всички, прекалено много помислиха първо за себе си. В момент, когато Европа наистина трябваше да действа като „всички за един", реакция на прекалено много беше „само за мен". Когато Европа наистина трябваше да докаже, че не е единствено „съюз на безоблачните дни", прекалено много отказаха да споделят чадъра си с другите.

Противоположно мнение изрази Ангел Джамбазки, който единствен от
българските депутати присъстваше физически в залата. Според него не
държавите, а евроинституциите са " проспали кризата". Джамбазки подчерта, че е време за смислени икономически мерки, за отлагане на зелените амбиции на Брюксел и компенсации за превозвачите.

Ангел Джамбазки - ВМРО, Група на европейските консерватори и
реформисти: На първо място транспорт. Забравяте веднага за пакета мобилност - късате го и го хвърляте в кошчето. Ако този пакет беше влязъл в сила и бяха изгонени българските, полските и чешките шофьори, сега магазините в Белгия щяха да са празни и всички ние щяхме да хрупаме тревица и да гоним катеричките в парка - нещо, което, както видяхте от Китай, не е добра идея.

Евродепутати поискаха Европейският съюз да помогне и на държавите от
Западните Балкани в справянето с коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преустановено е пропускането през ГКПП "Златоград" и в двете посоки
Преустановено е пропускането през ГКПП "Златоград" и в двете посоки
Борисов: Фирмите да работят и да си плащат осигуровките
Борисов: Фирмите да работят и да си плащат осигуровките