НОВИНИ

Европейската агенция по лекарствата предупреди да не се избързва с руската ваксина

европейската агенция лекарствата предупреди избързва руската ваксина
bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 08.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейската агенция по лекарствата предупреди държавите членки на ЕС да не избързват с разрешаването на руската ваксина "Спутник V".

В интервю за австрийски медии тя подчерта, че няма достатъчно данни за безопасността на руската ваксина и сравни незабавната поръчка и прилагането й в европейските страни с руска рулетка.

Европейската агенция по лекарствата вече започна оценка на "Спутник V". Ваксината е разработена от Руския национален изследователски център по епидемология и микробиология, но искането за оценка беше подадено от името на германско фармацевтично дружество.

Европейската агенция по лекарства в Амстердам първо ще направи оценка дали ваксината може да получи разрешение за употреба в целия ЕС. Все още не е ясно кога ще стане това.

След това създателите на ваксината може да поискат и разрешение за достъп до целия европейски пазар. До сега такова не е поискано.

Държави от ЕС като Унгария и Слования вече решиха самостоятелно да използват руската ваксина. Други като Германия и Испания проявяват интерес, а според Кремъл Русия и Австрия договарят и съвместно производство на "Спутник V".

Съхранението на "Спутник V" става при температура от 2 до 8 градуса, което според руските производители спестява допълнителни инвестиции в специални хладилни съображения. Цената на една доза е по-малко от 10 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как жените в армията посрещат 8 март
Как жените в армията посрещат 8 март
ЦИК одобри правото за ползване на медийни пакети
ЦИК одобри правото за ползване на медийни пакети