НОВИНИ

Европейската шампионка по шахмат Виктория Радева посети училището си в Пловдив

Традициите в шахмата в Търговската гимназия в Пловдив са дългогодишни, а училището работи по много различни направления и програми като посланик на Европейския парламент.

европейската шампионка шахмат виктория радева посети училището пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 17.02.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейската шампионка по шахмат Виктория Радева, която е част от тима ни, който спечели историческата отборна титла за България, се върна за кратко в Търговската гимназия в Пловдив.

С много вълнение тя прекрачи прага на гимназията, където според нея са преминали най-хубавите години от живота й. Там я посрещнаха настоящи ученици и нейните учители, които не пропускат нито една нейна изява.

"Прекрасно е, въобще, тези 5 години аз мога да ги нарека като най-хубавите в моя живот. Имах прекрасни учители, прекрасни приятели. Въпреки, че вече съм 4-ти курс, и минаха толкова години вече, бих се върнала, бих ги изживяла. Просто, липсва ми, драго ми е на сърцето и винаги ще я нося Търговската гимназия в моето сърце и се надявам след това и сестра ми, и децата ми един ден да учат тук", сподели Виктория Радева пред камерата на БНТ.

На срещата Вики разказа за успехите си, за начина си на живот по време и извън състезанията, и с готовност отговаряше на многобройните въпроси към нея. Тя разкри и най-голямата си мечта- създаването на стабилно семейство с ценности, такова, в каквото сама е отраснала. За това и осъзнава отговорността, да бъде пример за по-младите.

„Човек винаги трябва да носи някаква отговорност независимо с кой се среща, защото аз съм на този принцип, че където и да си, ти трябва да си светлина, да светиш. Да даваш най- доброто от себе си. Да благославяш хората с каквото можеш. Но за мен е една привилегия, че това мога да го правя и в крайна сметка всички сме хора. Всички грешим. Аз не съм безгрешна, но се чувствам благословена с цялото това нещо, което се случва около мен", каза още европейската шампионка по шахмат.

Най- развълнувани от срещата с европейската шампионка бяха представители на шахматния клуб към гимназията, които премериха сили с Виктория в директна битка с черно-белите фигури. Докато се играеха партиите част от нейните учители се върнаха във времето, когато са й преподавали.

„За мен е чест Вики Радева да бъде гост в нашето училище. Бяхме го планирали отдавна. Залата беше в ремонт. Реконструирахме я, и ето, че една наша мечта се сбъдна. За Вики, какво да ви кажа? Следя абсолютно всички нейни изяви и успехи. Присъствала съм на всички нейни награждавания в град Пловдив. За мен чест, за учениците ни може да бъде само един достоен пример", сподели Веселка Цекова – директор на Националната търговска гимназия.

„Вики Радева е сред най- запомнящите се ученици, които съм имала, въпреки, че преподавам от 9 години вече. Аз бях нейна класна. Класът в който тя беше е от много интелигентни, много приятелски настроени ученици. Тя създаде страхотни приятелства, наистина, които и до ден днешен са с нея и я подкрепят. Тя беше много усърдна и много бързо възприемаше материята, която й преподавах. Аз й преподавах счетоводство. Една сложна материя, особено за ученици 9-10 клас. Така, че тя бързо възприемаше, много добре се справяше в занятията, и това се вижда и в нейните успехи“, каза и Мария Калинова - класен ръководител на успешната ни състезателка по шахмат.

Традициите в шахмата в Търговската гимназия в Пловдив са дългогодишни, а училището работи по много различни направления и програми като посланик на Европейския парламент. Именно, това дава вяра на учителите, че страната ни има добро бъдеще.

Вижте репортажа във видеото!

Автор Мария Павлова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Левтеров не успя да се класира за полуфиналите на 50 м гръб в последния си старт на световното първенство по плуване в Доха
Калоян Левтеров не успя да се класира за полуфиналите на 50 м гръб в последния си старт на световното първенство по плуване в Доха
Проверка на факти: Умира ли животът след вятърните турбини и кой стои зад тези твърдения?
Проверка на факти: Умира ли животът след вятърните турбини и кой стои зад тези твърдения?