НОВИНИ

Европейските лидери решават за затварянето на границите на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:15, 17.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Политика

Европейските лидери ще решат днес във видеоконферентна връзка, организирана от Брюксел, за затварянето на външните граници на ЕС за граждани от други държави.

Безпрецедентната мярка се налага, за да се ограничи разпространението на коронавируса в Европа, която в момента е епицентър на пандемията. Повечето държави от Шенгенското пространство върнаха контрола по границите си.

Затварянето на европейските граници няма да засяга движението на стоки, а само на хора. Германският канцлер Меркел каза в обръщение към германците, че се надява след коронавируса Шенген отново да се превърне в пространство без граници. Но сега това не е така. Повечето държави вече затвориха границите си. Испания беше една от последните.

Алехандро - португалски студент в Испания: Затварянето на границите ме засяга, но заради тази ситуация си тръгваме, налага се.

Италия остава най-тежко засегнатата държава от коронавируса, но все пак броят на заразените започва да намалява. Френския президент Еманюел Макрон каза, че страната се намира в здравна война. Франция мобилизира 100 хиляди полицаи, за да следят за спазването на ограниченията.

В Германия религиозните служби са отменени, пътуванията, дори за съседни държави, са силно ограничени.

В Белгия в затворите започнаха да шият маски.

Холандия затвори известните си кофишопове и сексклубове.

Великобритания е единствената държава, която въвежда строги мерки.

Европейската комисия предложи до 80 милиона евро финансова подкрепа за германска иновативна биофармафевтична компания - лидер в разработването на ваксини. Брюксел се надява бързо да бъде създадена и масово да започне да се произвежда ваксина срещу Ковид 19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водопроводът до Перник е готов, режимът се облекчава
Водопроводът до Перник е готов, режимът се облекчава
Масови оставки във Втора градска болница след превръщането й в инфекциозна
Масови оставки във Втора градска болница след превръщането й в инфекциозна