НОВИНИ

Европейският парламент стана на 70 години

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:49, 22.11.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
европейският парламент стана години
Слушай новината

На тържествена церемония в Страсбург членовете на Европейския парламент отбелязаха създаването на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана през 1952 г., която е предшественик на Европейския парламент.

Председателят на ЕП Роберта Мецола подчерта, че през 70-те години от първото заседание на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) през 1952 г. Европейският парламент се е превърна в единствения пряко избран, многоезичен и многопартиен транснационален парламент в света.

"Днешният европейски политически проект се придвижва напред главно от граждани визионери, хората на Европа“, които изискват отговор от страна на ЕС на кризи като миграцията, COVID-19 и енергетиката", заяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро.

Според него ЕП е "един от най-влиятелните законодатели в света. Днес европейците могат да се гордеят с пътя, по който пропътувахме заедно. Този парламент представлява катарзисът на дългата история на насилието сред европейските държави, той представлява най-доброто в нас, европейците".

"Седем години след Втората световна война е взето решение да се създаде нещо заедно. По онова време хората не са имали право да живеят, защото са били различни; днес живеем на територия, на която гражданите са свободни. По време на Втората световна война, нямаше да имам правото да съм свободен: аз съм либерал, имам еврейско наследство и съм омъжен за мъж. И ето ме днес, ръководител на правителството. Това е европейският проект. Може и да сте различни, но тук се крие нашето богатство: в това разнообразие", каза министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел.

Френският министър-председателят Елизабет Борн подчерта ролята на Франция в изграждането на Европейския съюз и значението на Страсбург като едно от официалните му места на работа. Освен това тя изтъкна ангажимента на Франция за общо европейско бъдеще:

"Страсбург е идеята за Европа — Европа, която има своето минало, но има и общо бъдеще. Не бива да губим представа за това, което е Европа, откъде идва и накъде отива", каза тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха Европейското по баскетбол за младежи до 20 години от София в Скопие
Преместиха Европейското по баскетбол за младежи до 20 години от София в Скопие
Държавата и църквата раздават дърва на 300 семейства, пострадали при наводненията в Карловско
Държавата и църквата раздават дърва на 300 семейства, пострадали при наводненията в Карловско