НОВИНИ

ФБР разсекрети документ, свързан с разследването на атентатите от 11 септември

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:25, 12.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
фбр разсекрети документ свързан разследването атентатите септември
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

По заповед на американския президент Джо Байдън ФБР разсекрети документ за връзката между саудитски граждани в Съединените щати и двама от атентаторите на 11 септември. Роднини на жертвите отдавна настояват за публикуване на информацията и вярват, че представители на Рияд са знаели за нападенията, но се са се опитали да ги предотвратят.

Новите документи обаче не разкрива връзка на саудитското правителство със заговора. 15 от общо 19 атентатори бяха саудитци. Обнародваните 16 страници са силно редактирани и съдържат сведения от източник със засекретена самоличност. Според него двама от нападателите са влизали в Съединените щати като студенти през 2000 година. Те са получили значителна помощ от Омар ал-Байуми, също студент, но чест посетител на саудитското консулство в Лос Анджелис с висок статут в мисията. Ал Байуми е превеждал на двамата си сънародници, уреждал им пътувания, настаняване, снабдявал ги и с пари.

Двамата нападатели са поддържали връзка с имам от джамия в Лос Анджелис, определен от източника на ФБР като човек с "екстремистки възгледи".

Администрациите на Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп отказаха разсекретяване на информация по случая от съображения за националната сигурност. Докладът на комисията за разследване на 11 септември не откри саудитска държавна връзка със заговора. Роднини на жертвите сега заявиха, че президентът Байдън не е желан на церемониите за 20-ата годишнина от атентатите, ако не разсекрети информация по въпроса. Държавният глава нареди на службите да публикуват каквото могат през следващите шест месеца, а вчера посети за годишнината и трите места на ударите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелищно равенство на Локо Пд - Левски при завръщането на Мъри Стоилов
Зрелищно равенство на Локо Пд - Левски при завръщането на Мъри Стоилов
Ливърпул срази Лийдс, но победата бе помрачена от травма на Елиът
Ливърпул срази Лийдс, но победата бе помрачена от травма на Елиът