НОВИНИ

Фейсбук ври и кипи – "виртуална стачка" заради пост на Тръмп

фейсбук ври кипи ndash виртуална стачка заради пост тръмп
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
23:15, 01.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Служители на Фейсбук се обявиха срещу решението на технологичния гигант да не премахва и да не сложи предупредителен флаг на спорен пост от американския президент Доналд Тръмп миналата седмица.

Във фейсбук Тръмп повтори туит за масовите протести в Минеаполис, след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд при полицейския арест.

Twitter постави предупреждение на поста на Тръмп, като отбеляза, че "възхвалява насилието", но фейсбук заяви, че същият пост не нарушава политиката на компанията.

Президентът заяви, че ще "изпрати Националната гвардия" и предупреди, че "когато плячкосването започне, започва и стрелбата".

Публикацията остана недокосната във фейсбук, след като основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг заяви, че тя не нарушава политиката на компанията по отношение на подбуждане към насилие. Някои служители на социалната мрежа обаче казаха, че са "засрамени".

Заради отказа на мрежата да премахне поста на Тръмп, във фейсбук днес се провежда "виртуална стачка", като някои служители оставят съобщение, че са извън офиса, обясняващо, че по този начин протестират.

"Хората могат да са съгласни или не са съгласни по въпроса къде трябва да сложим линията, но се надявам, че разбират нашата цялостна философия. А тя е, че е по-добре тази дискусия да бъде открита, особено когато залозите са толкова големи", пише Зукърбърг в публикация в платформата.

"Не съм съгласен как президентът говори за това, но вярвам, че хората трябва да могат да видят това сами, защото в крайна сметка отчетността за лицата на властови позиции може да се случи само когато речта им се проверява открито", допълва той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето във вторник: Хладно за сезона, а и отново с валежи
Времето във вторник: Хладно за сезона, а и отново с валежи
Карантината ги стресна! Километрични опашки на границата ни с Гърция
Карантината ги стресна! Километрични опашки на границата ни с Гърция