НОВИНИ

Фестивал "Мартеница 2024" в Токио по случай 3 март (СНИМКИ)

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:00, 03.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Националният празник на България в Япония беше честван на 3 март с българския фестивал "Мартеница 2024", организиран от посолството на Република България в Токио и Община Шибуя.

Събитието, което представя традицията на Баба Марта, се проведе за втора поредна година в един от най-новите и модерни паркове в центъра на Токио – Мияшита парк, разположен в близост до всеизвестната най-голяма пешеходна пътека в света, “Shibuya Crossing”. С днешното събитие, проведено на 3 март, бе отбелязан и японският „Хина мацури“ – празникът на момичетата.

Фестивалът бе открит с встъпително слово на посланика на Република България в Япония Мариета Арабаджиева и кмета на Община Шибуя Кен Хасебе. Богата фолклорна програма изнесе японската група за български фолклор „Кога“, представяща от близо 40 г. български танци и музика в Япония. Гостите на празника се насладиха и на изпълненията на българския гъдулар Йордан Марков.

Служители на посолството и техните деца закичиха стотици гости на празника с мартеници и разказаха за традициите на българския празник

В рамките на фестивала бяха представени също богат асортимент от български традиционни продукти – вино, кисело мляко, сирене, козметика от българска роза, розово сладко, мед, билкови чайове, български сладки, троянска керамика и др., много от които бяха разкупени в рамките на първите няколко часа.

Фестивалът премина при голям интерес, бе посетен от хиляди японци от столицата и други части на страната, чуждестранни туристи, както и пребиваващи в Япония български граждани.

Репортаж за фестивала бе излъчен по популярното японско радио J-WAVE. Събитието бе също така заснето от екипа на националната японска телевизия „Фуджи“ и ще бъде включено в документална серия от две части, посветена на България и нейната култура.

В Япония съчетанието на бял и червен цвят, каквито са и цветовете на японския национален флаг, е символ на щастие и носи положително послание. Вероятно поради тази причина японците възприемат като близка традицията на мартеницата. Посолството на България в Япония се надява този български пролетен празник постепенно да се превърне в обичано и от японците събитие, което заедно да празнуваме всяка година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели отборната надпревара при девойките на международния турнир по художествена гимнастика "Miss Valentine" 2024 в Тарту
България спечели отборната надпревара при девойките на международния турнир по художествена гимнастика "Miss Valentine" 2024 в Тарту
Инициатива зарадва 3000 българи в Бургас за 3 март (СНИМКИ)
Инициатива зарадва 3000 българи в Бургас за 3 март (СНИМКИ)