НОВИНИ

ФИФА отне домакинството на Индонезия на Световното за младежи до 20 г.

фифа отне домакинството индонезия световното младежи
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 29.03.2023
Чете се за: 01:55 мин.
Спорт
Слушай новината

ФИФА обяви днес, че е премахнала Индонезия като домакин на тазгодишното издание на Световното първенство до 20 г. заради политическото напрежение, възникнало заради участието на Израел.

„Нов домакин ще бъде оповестен възможно най-скоро, като датите за турнира остават към момента без промяна“, се казва в изявление на Международната футболна централа.

Петъчният жребий за надпреварата между 20 май – 11 юни бе отменен от ФИФА заради протестите във връзка с участието на Израел в съревнованието с 24 тима. В своето изявление, Международната централа заяви, че Индонезия няма да бъде вече домакин на турнира „поради настоящите обстоятелства“, без да дава конкретни причини.

Индонезия и Израел нямат официални диплиматически взаимоотношения, и подкрепата за палестинската кауза в най-населената с мюсюлмани държава в света е голяма, което подхранва местната опозиция срещу приемането на израелския тим.

Индонезийски официални лица заявиха, че призивът на губернатора на Бали Израел да бъде изхвърлен от турнира заради политиката му спрямо палестинците стои вероятно зад отмяната на жребия. Около 100 консервативни мюсюлмански демонстранти също маршируваха в столицата Джакарта този месец в знак на протест срещу включването на Израел.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин и още 6 души са задържани за подготвяне на терористични атаки в Белгия
Българин и още 6 души са задържани за подготвяне на терористични атаки в Белгия
Белгиец отне живота си след общуване с чатбот
Белгиец отне живота си след общуване с чатбот