НОВИНИ

Филип Виденов: Надявам се българският баскетбол да бъде уважаван в Европа и България

Филип Виденов
Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 22.08.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов заяви, че ще даде всичко от себе си, за да издигне българския баскетбол на европейската сцена.

Бившият баскетболист бе представен на пресконференция от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

"Много съм впечатлен и съм доволен, че прие моята покана. Много е мотивиран. Имаме нужда от млади хора с идеи и мотивация. Надявам се да свършим добра работа. Ще направим най-доброто, за да постигнем най- доброто, да има с какво да се похвалим. Признавам, че съм водил разговори и с други хора преди него. От доста време нямаме изпълнителен директор, но не съм имал съмнения. Очаквах да се съгласи и да е достатъчно мотивиран, какъвто е. Той ще ми бъде дясна или лява ръка. Има същите правомощия като мен", сподели той.

Филип Виденов сподели, че работата с школите ще бъде от голямо значение в изграждането на облик.

"Радвам се, че съм тук. Благодаря на г-н Глушков за поканата, надявам се да свършим работа. Надявам се българският баскетбол да бъде уважаван в Европа и България. Надявам се да сме редовни посетители на европейски, световни първенства и олимпиади. Всичко тръгва от школите и създаването на професионализъм у състезатели и треньори. Надявам се да се гордеем от националните отбори", каза той.

Изпълнителният директор посочи и целите си.

"Има варианти за правене на структура. На първо време имаме европейско първенство при мъжете. То е на дневен ред. Цели се възможно най-добър резултат. След това са подрастващите. Трябва да се направи правилната схема за мотивация на треньорите. Трябва да се работи по начин, който да отговаря на европейски стандарти. Трябва да се използва на максимум потенциала им", допълни той.

Филип Виденов не е очаквал кариерата му да се развие в тази посока, но погледа му върху спортната култура на младите го кара да търси промяна.

"Поканата ме изненада. Не съм се замислял за подобно нещо. Откакто спрях да играя, започнах да помагам на моя син. Имам поглед върху случващото се с подрастващите и накъде отива баскетболът. Има много неща, на които да ме научат. За залите трябва намеса от държавата. Незаинтересоваността на младите е световен феномен. Там трябва да се влезне по-дигитално. В България спортът отива надолу. Спортната ни култура остана на заден план", добави той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има задържан за пожара край Враца
Има задържан за пожара край Враца
Отново напрежение - ще си тръгнат ли косовските сърби от институциите в Косово?
Отново напрежение - ще си тръгнат ли косовските сърби от институциите в Косово?