НОВИНИ

Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:03, 24.01.2023
Чете се за: 01:22 мин.
Европа
финландия намекна присъединяване нато без швеция
Слушай новината

Финландският външен министър Пека Хависто заяви, че такъв ход може да бъде предприет, в случай че кандидатурата на Стокхолм отнеме повече време за одобрение.

Коментарът му дойде, ден след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Швеция да не очаква подкрепа за кандидатурата си за членство в Алианса, след като е допуснала Корана да бъде изгорен по време на протест в шведската столица. Той беше подпален в събота от крайнодесен политик.

Турция реагира гневно и отмени планирано посещение на шведския министър на отбраната в Анкара. Последваха протести пред шведските дипломатически мисии, включително в турската столица и Истанбул. Швеция и Финландия подадоха молба за членство в НАТО след избухването на войната в Украйна. За да бъдат приети трябва да получат съгласието на всички 30 страни членки. Анкара, обаче, настоява за твърда позиция на Стокхолм срещу групи, които Турция смята за терористични - като членове на Кюрдската работническа партия и участниците в опита за преврат преди 7 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съоснователите на Nexo с въпроси към главния прокурор
Съоснователите на Nexo с въпроси към главния прокурор
Циципас си осигури полуфинал с Хачанов на Australian Open
Циципас си осигури полуфинал с Хачанов на Australian Open