НОВИНИ

Франческо Баная се изкачи на първото място в генералното класиране на Moto GP след успеха за Гран при на Германия

Зад него останаха Марк и Алекс Маркес, като за първи път от 27 години двама братя се качват на подиума.

Франческо Баная
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:25, 07.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният шампион от последните два сезона Франческо Баная от отбора на Ducati Lenovo спечели състезанието за Гран при на Германия в клас MotoGP, девети кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. За италианеца успехът е четвърти пореден и общо шести от началото на сезона, а стартът на пистата "Заксенринг" бе под номер 200 за него в трите класа на световния шампионат.

27-годишният Баная, който бе трети в спринтовата надпревара в събота, се възползва от падане две обиколки преди края на временния лидер Хорхе Мартин от Prima Pramac Racing и триумфира с време 40:40.063 минути.

Състезаващият се за Gresini Racing MotoGP шесткратен световен шампион Марк Маркес, който счупи левия си показалец и натърти гръдния си кош при катастрофа в петък, направи отлично състезание и се изкачи от 13-ото до второто място.

Той финишира на 3.804 секунди, а трети се нареди неговият брат и съотборник Алекс Маркес с изоставане от 4.334 секунди от Баная. Той записа първо влизане в тройката за 2024, а двама братя се качват на подиума за първи път от 27 години насам.

Съотборникът на Баная Енеа Бастианини завърши четвърти в днешната основна надпревара в Германия, на 5.317 секунди от победителя, а в топ 5 подобно на вчерашния спринт влезе Франко Морбидели от Prima Pramac Racing, на 5.557 секунди от Баная.

С отпадането си в Германия Хорхе Мартин, който спечели спринта преди ден, отстъпи и лидерската позиция в класирането при пилотите. Той остана на второ място с 212 точки, а днешният победител Франческо Баная събра 222 и се изкачи на върха в подреждането. Трети е Маркес със 166 точки, а четвъртото място се заема от Бастианини със 155.

Следващият кръг от световния шампионат ще се проведе в началото на август във Великобритания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските девойки завършиха на осмо място на ЕП по плажен хандбал във Варна
Българските девойки завършиха на осмо място на ЕП по плажен хандбал във Варна
Пеевски: Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има
Пеевски: Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има