НОВИНИ

Франция и Турция си размениха обвинения за конфликта в Нагорни Карабах

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:33, 30.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Съюзниците в НАТО Франция и Турция си размениха гневни реплики за конфликта в Нагорни Карабах, където четвърти ден продължават ожесточени сражения с десетки жертви между сили на Азербайджан и етнически арменци.

Не стихват опасенията, че може да се стигне до мащабна война между Азербайджан и Армения, в която да бъдат въвлечени Русия и Турция. Съветът за сигурност призова за незабавно прекратяване на огъня.

Ереван съобщава за три цивилни жертви и азербайджански обстрел по цялата фронтова линия, но отрича твърдения на Баку, че в Нагорни Карабах използва ракетен комплекс "Точка-У". Премиерът Пашинян засега не планира да поиска руска помощ в рамките на двустранен договор за сигурност, но и не вижда възможност за преговори с Азербайджан.

"Трудно може да се говори за преговори особено когато са в ход активни военни действия. Първо насилието трябва да спре и Азербайджан да приеме факта, че няма военно решение за Нагорни Карабах", коментира Пашинян.

Азербайджан съобщава за общо 14 цивилни жертви и обяви, че ще се сражава до пълното изтегляне на арменските сили от негова територия. Президентът Илхам Алиев категорично отхвърли твърденията на Ереван, че турски F-16 е свалил арменски Су-25. Баку говори за катастрофа на две арменски машини.

"Турски F-16 не участва по никакъв начин в бойните действия. При модерните технологии трудно може да се скрие нещо, защото има сателитно наблюдение. Това е поредна провокация. Няма и бойци от Сирия. Това са твърдения на арменската пропаганда", заяви Алиев.

Ереван твърди, че насочването на азербайджанската бойна авиация се осъществява от Турция, а днес два турски F-16 и азербайджански Су-25 са нанесли удари по цели в Нагорни Карабах. Турция обвини Франция, че със солидарността си към Армения подкрепя окупацията на азербайджанска територия. Отговорът не закъсня.

"Франция е изключително загрижена заради войнствените послания на Турция през последните часове. Тези изявления премахват задръжките на Азербайджан за завладяване на Нагорни Карабах, нещо, което няма да приемем", категоричен беше Еманюел Макрон.

На предстоящата си среща на върха Евросъюзът ще се обяви против намесата на трети страни в конфликта в Нагорни Карабах, заявил пред репортери високопоставен представител на Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халеп и Свитолина продължават по план на Ролан Гарос, Азаренка отпадна
Халеп и Свитолина продължават по план на Ролан Гарос, Азаренка отпадна
Няма да затягат мерките, но зачестяват проверките за маски в градския транспорт
Няма да затягат мерките, но зачестяват проверките за маски в градския транспорт