НОВИНИ

Близо 100 са жертвите на конфликта за Нагорни Карабах

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:26, 29.09.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Близо 100 са вече жертвите, включително цивилни, при въоръжения конфликт, който продължава трети ден между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах.

Оспорваният анклав под контрола на арменци е международно признат като част от Азербайджан.

Повечето жертви са военни на самопровъзгласилата се република. Баку не обявява военните си загуби, но съобщава за поне 10 убити цивилни. Съветът за сигурност на ООН се събира по спешност тази вечер за предотвратяване на пълномащабна война между Баку и Ереван.

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в разширяване на бойните действия далеч от оспорваната територия. Сраженията се оценяват като най-тежките от войната в началото на 90-те. Баку заяви, че и двете страни се опитват да си върнат загубени територии чрез контраатаки при Физули, Джабраил, Агдере и Тертер - окупирани от Армения райони на Азербайджан, които граничат с Нагорни Карабах.

Ереван съобщава за първа цивилна жертва при азербайджански обстрел срещу Варденис, откъдето пък според Баку е стреляно по азербайджанския район Дашкесан. Армения твърди, че цивилен автобус се е подпалил при Варденис след като бил улучен от азербайджански дрон, но пострадали няма.

Азербайджанската енергийна компания СОКАР увери, че нефтогазовата инфраструктура на страната е подсигурена. Бойните действия се водят близо до тръбопроводите към световните пазари.

Германският канцлер Ангела Меркел стана поредният чуждестранен лидер, който в телефонни разговори призова Баку и Ереван към спиране на сраженията. Същият призив отправи и американският държавен секретар Майк Помпео след разговори с гръцкия си колега на остров Крит.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: С външния министър обсъдихме конфликта в Нагорни Карабах, където и двете страни трябва да прекратят насилието и да работят със съпредседателите от Минската група за възможно най-бързо връщане към преговори по същество.

Минската група е създадена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в началото на 90-те за решаване на конфликта. Съпредседатели са Франция, Съединените щати и Русия.

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: Всякакви изявления за военна подкрепа само наливат масло в огъня. Ние сме категорично против и призоваваме всички страни, особено нашите партньори като Турция, да направят всичко за прекратяване на огъня.

Кремъл увери, че е в постоянен контакт с лидерите на Армения, Азербайджан и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театър 199 открива 55-ия си сезон с премиера и 4 нови отливки на "Стената на славата"
Театър 199 открива 55-ия си сезон с премиера и 4 нови отливки на "Стената на славата"
Четирима лекари от София ще помагат в болницата в Гоце Делчев
Четирима лекари от София ще помагат в болницата в Гоце Делчев