НОВИНИ

Французи направиха симулация на атака от сателитите в орбита

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:53, 12.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
французи направиха симулация атака сателитите орбита
Слушай новината

Какво ще се случи ако спътниците в околоземна орбита внезапно предприемат вражески действия? Човечеството има предостатъчно грижи с поредната вълна на пандемията от коронавирус, но това не омаловажава опасностите, които дебнат от откритото пространство в близост до планетата ни. Франция провежда първото по рода си военно учение в космическия център в Тулуза. Френският президент Еманюел Макрон участва в работно заседание и лично наблюдава военната симулация на космическа атака. Операцията е с кодово име AsterX.

Името на учението е в чест на Астерикс - първия френски спътник, изведен в околоземна орбита през 1965 година. Десетилетия по-късно около планетата ни кръжат все повече сателити и всевъзможни останки от различни апарати. И това е само част от проблема, напомня генерал Мишел Фридлин, командващ френските космически сили. Според него днешните сателити вече не следват постоянна орбита около Земята. Те променят височината и кривата на полета си, доближават се до други сателити. Генерал Фридлин смята за особено опасна способността на сателитите да изпълняват военни и шпионски действия под прикритието на граждански мисии.

СНИМКА: БГНЕС

Симулацията AsterX е базирана на реални инциденти и заплахи. Разиграват се ситуации, подобни на случай от 2017 г., когато руски сателит се приближава опасно до френско-италиански военен сателит. Миналата година Вашингтон отправи обвинения към Русия, че е "провела опит с противосателитно оръжие в откритото пространство". В сегашното космическо учение участват и партньорски сили от САЩ и Германия. Френското командване подчертава, че целите на симулацията са изцяло отбранителни.

Операцията е част от космическата инициатива от 2019 г., в която Париж предвижда да вложи близо 5 милиарда евро. За развитието на амбициозната програма Франция разчита на огромна база данни за повече от 10 000 космически обекта, които са под постоянно наблюдение. Страната разчита до края на десетилетието да разполага с патрулиращи сателити, снабдени с камери и мощни лазери, които да държат на почтително разстояние прекалено "любопитните" вражески апарати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха Алексей Навални на неизвестно място
Преместиха Алексей Навални на неизвестно място
Лацио излъга Кротоне в края
Лацио излъга Кротоне в края