НОВИНИ

Френски министър призова за прекратяването на рали "Дакар"

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:53, 07.01.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Спорт
френски министър призова прекратяването рали дакар
Слушай новината

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан сподели в интервю за радио "Монте Карло", че тазгодишното издание на рали "Дакар" трябва да бъде преустановено заради заплахи от терористични атаки.

Според Дриан експлозията преди седмица, при която бе наранен френският пилот Филип Ботрон е била "терористичен акт". Той допълни още, че е посъветвал организаторите на надпреварата да отложат нейното начало.

"Ние мислим, че си струва да се прекъсне това спортно събитие. Организаторите засега решиха то да продължи. В този случай трябва да са много внимателни, най-малкото да вземат достатъчно мерки за сигурност. Мисля, че са го направили вече, но въпросът остава. Въпросът е за това, което се случи. Предупредихме саудитските власти да отложат старта на състезанието и да засилят мерките за сигурност. Не е изключено да става въпрос за атентат", коментира френският външен министър.

Директорът на рали "Дакар" Давид Кастера обаче увери, че надпреварата в Саудитска Арабия ще продължи по план и нейното спиране "изобщо не подлежи на обсъждане".

Именно заплахи от терористични атаки станаха причина затова ралито да бъде преместено след 2008 година от Европа на територията на Южна Америка, а в последните три години негов дом е Саудитска Арабия.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България влезе в тъмночервената зона по разпространение на COVID-19
България влезе в тъмночервената зона по разпространение на COVID-19
Кирил Петков се срещна с председателя на КС Павлина Панова
Кирил Петков се срещна с председателя на КС Павлина Панова