НОВИНИ

Галъп: Всеки втори у нас предпочита още "една заплата" днес, а не двойно, но след година

галъп българите предпочитат получат еквивалента една месечна заплата двойна година
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 13.04.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Проучване на „Галъп интернешънъл“ за нагласите на гражданите за доходите им сочи, че 53% от българите предпочитат да получат еквивалента на една месечна заплата днес, а 30% биха предпочели двойно възнаграждение, но след една година. Останалите не могат да преценят. Данните са част от специална изследователска програма в 56 държави по целия свят. Програмата отбелязва 75-ата годишнина от създаването на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“.

Общо 53321 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода август-октомври 2022 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефон или онлайн.

Респондентите били помолени да помислят за текущия си домакински доход и да изберат между това да получат допълнително плащане днес, равно на обичайния им месечен доход, или да получат допълнително плащане равно на два пъти месечния им доход, но след една година.

Предпочитанията към настоящето в България са далеч от регистрираните в проучването най-високи стойности от около 60 - 70 на сто, но все пак са и по-високи от средните за света. Нагласите у нас се различават и от регистрираните средно за Европейския съюз (ЕС), където 39% от запитаните изразяват уклон към настоящето, а 46% предпочитания към бъдещето. Ситуацията в останалите държави от Европа, които са извън ЕС, също доста се различава. Там делът на респондентите с предпочитания към настоящето надвишава този на респондентите с предпочитания към бъдещето, но не толкова, колкото у нас (44% срещу 34%).

Сходни на нашите са нагласите в Косово, Молдова, Румъния и други държави, близки до нас географски или по икономически показатели, обобщава БТА.

Теорията за уклон към настоящето работи най-добре, когато се приложи към хора, които са поставени в еднакви условия.

Мисълта за непосредствените финансови затруднения е водеща за хората от страните с по-ниски доходи, които изглеждат по-склонни да изберат някакъв бонус сега, дори и по-малък – 53% срещу 42%. Колкото по-висок е националният доход, толкова хората са по-склонни да изчакат по-голямо възнаграждение в бъдеще – 38% срещу 48% в най-богатите страни.

Графики: Галъп

Възрастта изглежда има доста незначителен ефект върху възгледите на респондентите, въпреки че по-младите поколения изглеждат може би по-малко склонни да проявяват предпочитание към настоящето. Личните доходи и образованието са факторите, които изглеждат по-определящи в нагласите на хората относно дилемата бъдещо благосъстояние/настоящо подобряване. Колкото по-високи са доходите и образованието, толкова по-ниско е фокусирането в настоящето.

Проучването показва още, че 46% от хората по света имат ясно изразено предпочитание към настоящето, докато 42% са по-склонни да отдадат на бъдещето си по-голямо значение.

Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%. В България изследването е финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл Болкан“ за световната Асоциация „Галъп интернешънъл“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златните великденски яйца - защо в България се продават за 50 ст., а в Англия - за 22?
Златните великденски яйца - защо в България се продават за 50 ст., а в Англия - за 22?
Македонската партия "Левица" внесе сигнал срещу Христиан Пендиков за клевета срещу държавата
Македонската партия "Левица" внесе сигнал срещу Христиан Пендиков за клевета срещу държавата