НОВИНИ

Гана се сбогува за последно с футболиста Кристиан Ацу

ана сбогува последно футболиста кристиан ацу
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 17.03.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Гана направи държавно погребение на бившия играч на „черните звезди“ и Челси Кристиан Ацу, който почина при земетресението в Турция миналия месец. Церемонията, с която бе почетен Ацу, бе водена от президента на африканската страна Нана Акуфо-Адо.

Бившето крило на Нюкасъл бе почетено от редица хора, преди да бъде поставен в ковчег с националните цветове на Гана – червено, жълто, зелено и черно, с призиви да бъде запазено живо наследството на футболиста, който „отдаде живота си на човечеството“.

На днешното погребение, вдовицата на Ацу – Мари-Клер Рупио, се разплака, докато отдаваше почит на съпруга си, казвайки, че част от нея си е отишла с него от този свят. „Ти не си тръгна сам – част от мен си отиде с теб. Твоята любов ще ме води винаги и въпреки че не мога да те видя, ти винаги си толкова изпълнен с живот. Изглеждаше толкова безсмъртен. Усмивката ти, любовта ти, виждам те в усмивките на нашите деца“, каза Рупио.

31-годишният футболист бе открит мъртъв на 18 февруари след опустошителното земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер, което разтърси южна Турция и Сирия на 6 февруари, отнемайки живота на над 50 000 души от двете страни. Ацу, който оставя жена и три деца, ще бъде погребан в родния си град Ада на югоизточното крайбрежие на Гана.

Освен за Челси и Нюкасъл, той игра още за отборите на Порто, Борнемут, Евертън, Малага и други. Ацу има 65 мача за Гана, като е участник на Световното в Бразилия през 2014 и на Купата на Африка година по-късно, където бе определен за Играч на турнира.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО
Ердоган даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО
Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин
Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин