НОВИНИ

Гърция започна ваксиниране срещу маймунска шарка

Гърция започна ваксиниране срещу маймунска шарка
Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:11, 18.08.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

От 22 юли е започнала ваксинацията срещу маймунска шарка в Гърция, съобщи гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис.

Във връзка със съобщението на Световната здравна организация (СЗО), че разпространението на маймунската шарка представлява извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международен характер, Георгиадис заяви, че "вирусът на маймунската шарка е генетично сходен с вируса на едрата шарка, но е по-малко заразен и има по-леки симптоми".

Георгиадис заяви, че през 2024 г. СЗО е регистрирала 160 процента увеличение на случаите на заразяване с маймунска шарка чрез нова и по-смъртоносна версия на вируса. Той заяви, че към януари 2022 г. в 16 държави от Африка официално са регистрирани 38 465 случая на маймунска шарка и 1456 души, починали от инфекцията. Най-уязвимите групи са мъжете, които правят секс с мъже, мъжете, които правят секс с мъже и жени, и транссексуалните лица, особено ако някое от лицата от горепосочените групи има множество партньори.

Всяко лице от горепосочените групи, което желае да се ваксинира, трябва да знае, че не е необходимо да декларира принадлежността си към някоя от групите, когато се регистрира за ваксинация, каза още министърът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев и Холгер Руне продължиха към полуфиналите в Синсинати
Александър Зверев и Холгер Руне продължиха към полуфиналите в Синсинати